måndag 15 februari 2021

Bärarna


Av Jessica Schiefauer har jag tidigare läst två ungdomsböcker Pojkarna och När hundarna kommer.  I Pojkarna experimenterar några unga flickor med sin könsidentitet, vilket leder till stora konflikter och långtgående konsekvenser. I När hundarna kommer skildras våld, besatthet och känslomässig turbulens på ett omskakande sätt. Båda böckerna är fantastiskt bra, de väcker starka känslor och är rätt "jobbiga" att läsa p g a detta. 

Bärarna är såvitt jag vet författarens första "vuxenbok" och den ges nu ut mkt lägligt tidsmässigt, då den handlar om en post-pandemisk värld. För många år sedan härjade en smitta, vilket lett till att könen tvingas leva åtskilda. Kvinnorna styr och kallas i romanen bärare, eftersom de i sina livsäckar kan bära liv. Männen sitter i karantänläger och kallas för spridare. De fyller ingen funktion i samhället förutom att bidra med spermier. Då och då lyckas dock spridare fly från sina läger, vilket skapar en enorm skräck i samhället tills de nedkämpats. Spridarna ses som monster och roten till allt ont. 

I handlingens centrum finns Nikki, som sammanlever med Simone. När Simone börjar längta efter att få barn förändras deras förhållande radikalt. Det visar sig att hon inte kan bära barn i sin livsäck, däremot är detta möjligt för Nikki. Medicinska procedurer inleds och samtidigt inträffar andra händelser som får Nikki att ifrågasätta både sin relation och samhället hon lever i. 

Bärarna är en spännande och intressant skildring av ett samhälle där rädslan styr. Texten är lättläst och uppläsningen av författaren bra. Samhället som gestaltas är en värld där bärarna visar respekt för djur och natur, samtidigt som spridarna hanteras med stenhårt förtryck. Inget är så enkelt som det ser ut på ytan. Under läsningen kommer jag att tänka på Michael Moores dokumentär Bowling for Columbine, som gestaltar hur rädslan styr ett samhälle och leder till våld. 

Sammantaget är Bärarna en spännande dystopisk roman som belyser hur rädsla formar ett samhälle. Mest intressant tycker jag att skildringen av det komplexa samhället är. Det ser på ytan ut att vara ett gott, demokratiskt samhälle där man lever i harmoni med naturen. En slående diskrepans är dock hur spridarna hanteras. Boken är sammanfattningsvis läsvärd, engagerande och tankeväckande. Kanske dock ibland lite övertydlig om jag ska vara petig.

BÄRARNA
Författare och uppläsare: Jessica Schiefauer
Förlag: Romanus & Selling/Storytel (2020)
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Enligt O, Och dagarna går

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar