måndag 15 juni 2020

Utmaning: Authors & Characters - Kerstin


Då var vi framme vid sista utmaningen innan sommaruppehållet, om ni är intresserade kan jag försöka hitta nya namn att klura kring till hösten.

Utmaning Authors & Characters: Kerstin

Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, vara olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.


När man skjuter arbetare av Kerstin Thorvall är en helt underbar roman om sinnessjukdom, och dess inverkan på både den sjuke och dennes omgivning. När det unga, blyga lärarinnan Hilma träffar den oerhört charmerande adjunkten Sigrid uppstår mycket snabbt tycke. Hilma kommer från enkla förhållanden och är inte van den intensiva uppvaktning Sigfrid har att erbjuda. Han är prästson, från en relativt välbärgad familj, han är välutbildad och har förmåga att uttrycka känslor och tankar på ett sätt Hilma inte är van vid. Sigfrid är starkt engagerad i många saker, bland annat i arbetarrörelsen. Hilmas mycket traditionella föräldrar blir förfärade när det hör vad den blivande svärsonen har att säga. Överlag är allt helt enkelt litet mycket med Sigfrid och bröllopet skyndas på. På bröllopsnatten inser Hilma att något är allvarligt fel med hennes make.

Den självbiografiskt färgade berättelsen om Sigfrid och Hilma utspelar sig på 1930-talet, en tid då unga kvinnor är skyddslösa och kan offras, en tid då arbetare kan skjutas. Sigfrids familj är medveten om hans sjukdom och om att detta tillstånd medför äktenskapsförbud, men underlåter att informera Hilma om detta. I stället lämnar de över ansvaret för den sjuke mannen till henne att hantera bäst hon kan. Trots alla svårigheter blir äktenskapet kärleksfullt på sitt eget vis och glädjen över dottern, barnet som inte skulle fått födas, ändlöst stor.

Sammantaget är När man skjuter arbetare en omskakande berättelse och ett dokument över den tid då arbetare sköts.


Kerstin är lillasyster till Olle och bor i Sörgården i Bullerbyn. Hon är yngre än de andra barnen och får därför inte vara med på dras äventyr.

13 kommentarer:

 1. Jag har inte läst något av Kerstin Thorvall. Hade inte hon ett minst sagt komplicerat förhållande till sina barn?

  Här är mina förslag:
  https://skrivrobert.blogspot.com/2020/06/authors-characters-kerstin.html

  SvaraRadera
 2. har läst en del av Thorvall. har även läst en sons berättelse. lilla Kerstin tyckte jag mig känna igen, ja. här kommer mina Kerstin:https://mrscalloway.blogspot.com/2020/06/utmaning-authors-characters-kerstin.html

  SvaraRadera
 3. Thorvall är intressant författare, Bullerbyn såg jag för första gången som vuxen:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2020/06/kerstin-authors-and-characters.html

  SvaraRadera
 4. Vi hade visst samma karaktär idag. :D
  https://ibokhyllan.blogspot.com/2020/06/utmaning-authors-characters-kerstin.html

  SvaraRadera
 5. Jag inser att jag nog inte har läst något av Kerstin Thorvall. Den som du valt låter intressant. Kerstin i Bullerbyn hade jag också...
  https://enbokomdagen.com/2020/06/15/authors-characters-kerstin/

  SvaraRadera
 6. Läst Thorvalls mindre socialrealistiska "Jag minns alla mina älskare och hur de brukade ta på mig". Bullerbybarnens namn hade försvunnit i hjärnvindlingarna :)
  http://www.rakiryggen.com/2020/06/15/authors-characters-kerstin/

  SvaraRadera
 7. Är den här utmaningen slut nu? Jag ser att det inte finns några fler namn på listan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänker ta ett sommaruppehåll, men återkommer i augusti om det finns intresse att fortsätta.

   Radera
  2. klart att du ska fortsätta i augusti! ha en skön sommar först!

   Radera
  3. Ja, fortsätt! Ha en fin sommar!

   Radera
 8. nu är juli slut! hoppas att det betyder att Authors & Characters är tillbaka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hoppas jag med. Det är en svår men rolig utmaning! :-)

   Radera
 9. alltså! nu är snart augusti slut också! hur länge ska vi vänta???😎😷

  SvaraRadera