måndag 27 april 2020

Utmaning: Authors & Characters - Martin

Utmaning Authors & Characters: Martin

Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, vara olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.


Martin Andersen Nexö är en av de stora danska arbetarförfattarna. Två av hand stora verk är Pelle Erövraren och Ditte människobarn. Flickan Ditte överges av modern och uppfostras av sina morföräldrar. Livet är en ständig kamp och, trots en okuvlig optimism, är Ditte utsliten redan i unga år. Fantastisk, gripande skildring av ett hårt liv. Läs mer om författarens betydelse här.Första gången jag läste Maken var i början av 80-talet, då jag var knappt 20 år. Och romanen påverkade mig starkt. Det var första gången jag förstod att mina funderingar och svårigheter var universella, de delades av andra människor! Vid denna tidpunkt försökte jag, liksom Martina, hitta ett sätt att leva tillsammans med en man. Kanske överdriver jag något, men jag tror faktiskt att boken Maken har bidragit till att jag fortfarande lever tillsammans med samme make. Det var förlösande att inse att andra brottades med samma besvärliga känslor som jag.

Martina och Gustav träffas under studietiden, blir förälskade och bestämmer sig för att leva tillsammans. Men det är inte så lätt att skapa ett idealt förhållande när samhällets normer luckrats upp och man har näst intill total frihet att själv forma sitt liv. Samtidigt måste man hantera släkt och vänners förväntningar och försöka anpassa sig till varandras behov. Under ett antal år försöker Martina och Gustaf få sitt samliv att fungera, de ger upp, skiljs åt, och börjar om från början igen.

Maken kom ut för första gången år 1976 och den speglar på många sätt sin tidsanda. Berättelsen utspelar sig på 1960- och 70-talet, under en tid då samhället förändrades och kärnfamiljen ifrågasattes. Samtidigt upplever jag romanen som tidlös i sin beskrivning av människans längtan efter närhet och rädsla att förlora sig själv.

8 kommentarer:

 1. jaha, det blev samma författare. Maken borde jag läsa om i vuxen ålder. läste den som mycket ung och var mycket måttligt road. https://mrscalloway.blogspot.com/2020/04/utmaning-authors-characters-v-18-martin.html

  SvaraRadera
 2. Maken låter intressant. Min författare är också en Martin, men han heter inte det i förnamn. Här är mina martinar:
  https://skrivrobert.blogspot.com/2020/04/authors-characters-martin.html

  SvaraRadera
 3. intressanta Martin du hittat, mina:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2020/04/martin-authors-and-characters.html

  SvaraRadera
 4. Maken ligger oläst i bokhyllan. Men det är den enda make jag har. 😄😃 https://eggetbok.blogspot.com/2020/04/authors-charactersv18-martin.html

  SvaraRadera
 5. Har faktiskt inte läst någon av dem, men Maken har jag i alla fall sparat ner på Storytel. Här är mina: https://scyllashylla.blogspot.com/2020/04/authors-characters-martin.html

  SvaraRadera
 6. Så, missade visst att lägga in länken här i måndags, bättre sent än aldrig. ;) Kände inte alls till dina.
  https://ibokhyllan.blogspot.com/2020/04/utmaning-authors-characters-martin.html

  SvaraRadera