måndag 6 april 2020

Utmaning: Authors & Characters - Gabriella

Utmaning Authors & Characters: Gabriella

Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, vara olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.


Gabriela Mistral (1889-1957) erhöll Nobelpriset 1945 med motiveringen: "för den av mäktig känsla inspirerade lyrik, som gjort hennes diktarnamn till en symbol för hela den latinamerikanska världens ideella strävanden". Mistral är känd för sin finstämda, men språkligt avancerade, lyrik och hennes svenske uttolkare Hjalmar Gullberg kallar henne ”det ställföreträdande moderskapets diktarinna”. Moderskapstemat visar sig tydligt Mistrals många vaggvisor, barnrim och sånglekar.

Mistral började skriva poesi efter en passionerad kärleksaffär med en man som begick självmord. Hon arbetade som skollärare i en liten stad i Chile tills hennes lyrik gjorde henne berömd. Därefter hade hon olika uppdrag inom skolväsendet samt även som chilensk konsul i Neapel, Madrid och Lisabon.

Jag har bara läst enstaka dikter av Gabriela Mistral, men det jag har läst har jag gillat.

VAGGSÅNG

Nu vaggar mitt hav sina vågor
vid dyningens eviga dån.
Jag lyssnar till vågornas kärlek
och vaggar min son.

I sädesfälten går vinden
och vaggar nattliga strån.
Jag lyssnar till vindarnas kärlek
och vaggar min son.

Gud vaggar de ändlösa världar,
som tystnaden kommer ifrån.
Jag känner hans hand i mörkret
och vaggar min son.


Den första skärgårdsromanen, Rosen på Tistelön, av Emilie Flygare-Carlén gjorde stor succé när den gavs ut 1842. Därefter följde en lång rad romaner av författaren, som blev mycket populära. Hon lockade läsarna med spännande intriger, intressanta personporträtt och färgstark miljö. Emilie Flygare-Carlén var pionjär i sitt val av ämne och miljö, i sin framsynthet och i sin moraliska hållning. Hon skrev om det landskap och de verksamheter hon var förtrogen med. Vid den här tidpunkten tog romanläsandet i landet fart, och läsarna var i hög utsträckning kvinnor. Ofta ägnade man sig åt högläsning, och då var Emilie Flygare-Carléns spännande romaner idealiska. Författaren hade bestämda åsikter, men budskapet i böckerna blir aldrig viktigare än själva berättelsen.

 På Tistelön bor familjen Haraldsson, som består av fadern Håkan, sönerna Birger och Anton, samt den väna dottern Gabriella - Tistelöns ros. Haraldssons fru är död och de yngre barnen tas om hand av den rättrådiga Erika. Fadern och äldste sonen Birger gör sig rikedomar på att smuggla in varor från utlandet. Birger har häftigt förälskat sig i Erika, och då hon ger honom korgen låter han sina grymma drag få fritt spelrum. Den kvällen får tullbåten upp jakten på smugglarna. Haraldsson och Birger ser ingen annan utväg än att mörda jaktlöjtnant Arnman och hela besättningen. Yngste sonen Anton bevittnar detta, vilket kommer att plåga honom resten av livet. Åren går, dottern Gabriella växer upp och förälskar sig i den nye jaktlöjtnanten - Arve Arnman - son till den mördade.

Romanens styrka är dess fantastiska miljöskildringar av den bohusländska kusten och dess spännande handling. Stämningen är ödesmättad och man kan lätt föreställa sig det stormande havet piska upp den ena vågen efter den andra. Romanens svaghet är idealiseringen av självuppoffrande kvinnor, vissa värderingar är förlegade. Språket är lite gammaldags tungt, vilket kan göra boken lite trög att komma in i. Dock tror jag att boken helt klart vinner på att man behåller det något ålderdomliga språket, då detta förstärker tidsandan.

Personbeskrivningarna är mycket intresssanta. Den olycklige, sinnesklene Anton skildras på ett nyanserat, insiktsfullt sätt. Även den kärlekskranke Arve har fått en realistisk komplex personlighet; han var i ungdomen spotskt övertygad om sin egen principfasthet, men fick i sinom tid erfara att det inte alltid är lätt att leva efter dem. Jag är mindre förtjust i skildringarna av de kvinnliga huvudpersonerna. Framför allt Erikas förträfflighet och självuppoffrande inställning provocerar mig, och även Gabriella uppvisar liknande tendenser.

I romanen framförs en hel del samhällskritik. Bl a annat beskrivs hur fattigdom och sjukdomar periodvis spreds och hur de bättre bemedlade begagnade sig av andras svårigheter, i syfte att lägga under sig mer rikedomar. Dessutom finns på slutet ett mycket intressant stycke, som visar att författarinnan var motståndare till dödsstraff:
"Vårt samhälles ohyggliga lagar kunde icke tillåta den förbättrade medborgaren att under en längre levnad sprida nytta och välgärningar omkring sig!"
Sammantaget får jag lov att säga att detta är en bok det är roligare att ha läst, än det var att läsa den. Det var svårt att komma in i den p g a de förlegade värderingarna. Romanen blev dock klart bättre på slutet, då jag faktiskt hade svårt att lägga den ifrån mig.

6 kommentarer:

 1. Kände varken till Gabriela Mistral eller skärgårdsromanen.
  Det fick bli en Gabriella och en Gabriel hos mig: https://ibokhyllan.blogspot.com/2020/04/utmaning-authors-characters-gabriella.html

  SvaraRadera
 2. Gabriela Mistral förknippar jag med Sången om en son. min morfar hade dikter av henne i sin bokhylla och berättade om henne. sådant glömmer en inte. tror inte att jag läst Rosen på Tistelön. mitt Gabriella - bidrag: https://mrscalloway.blogspot.com/2020/04/utmaning-authors-characters-gabriella.html

  SvaraRadera
 3. man fick tänka lite extra, tänk att jag inte tänkte på Mistral, läst någon dikt av henne:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2020/04/gabriella-authors-and-characters.html

  SvaraRadera
 4. Mistral tänkte jag inte på. Duktigt att komma ihåg en romanfigur i skärgårdsromanen du nämner. Här är mina:

  https://skrivrobert.blogspot.com/2020/04/authors-characters-gabriella.html

  SvaraRadera
 5. Mistral förstås! Flygare-Carlén skulle jag ha velat ha läst. Det var lite knepigt den här veckan, men då är det ju extra kul :)
  http://www.rakiryggen.com/2020/04/06/authors-characters-gabriella/

  SvaraRadera
 6. 'Rosen på Tistelön' måste jag se till att läsa. Jag tänkte faktiskt på Mistral, men eftersom jag inte läst henne, så tog jag en annan. Här är mina: https://scyllashylla.blogspot.com/2020/04/authors-characters.html

  SvaraRadera