måndag 23 mars 2020

Utmaning: Authors & Characters - Camilla

Utmaning Authors & Characters: Camilla

Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, vara olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.


Kamila Shamsie besökte Bokmässan 2014 och jag lyssnade då hon berättade om sin roman Brända skuggor. Jag var lite snål och köpte inte boken direkt, vilket jag bittert fick ångra. Däremot övertygade jag (lätt) Ivana att köpa den. När vi sedan stod i hissen och försökte komma till restaurangen (hissen gick upp och ner ett antal ggr) fick vi sällskap av Kamila Shamsie som signerade Ivanas bok jättefint. Själv stod jag där knallgrön av avund ...

Vår älskade av Kamila Shamsie är en fantastisk omtolkning av Sofokles Antigone, förlagd i nutid och innehållande misstänksamhet mot muslimer, utanförskap och kärlek. 


Thérèse Raquin av Émile Zola handlar om den föräldralösa Thérèse som växer upp hos sin faster och sin sjuklige kusin Camille. Fastern beslutar tidigt att barnen ska gifta sig med varandra och de gör så utan att protestera, trots att ingen passion finns mellan dem. Efter giftermålet flyttar familjen till Paris, där fastern öppnar en sybehörsaffär. Livet går sin gilla gång tills Camilles vän Laurent en dag kommer på besök. Omedelbar, intensiv attraktion uppstår mellan Thérèse och Laurent, som inleder en kärleksaffär ...

Thérèse Raquin är ett mycket intressant tidsdokument, vars sätt att beskriva och förstå människan måste ses i sitt tidssammanhang. I vår tid är romanen en sträckläsare som fångar sin läsare i ett järngrepp. Språket och handlingen driver läsaren andlöst framåt i en ruggig känsla av att allt ändå är för sent.

5 kommentarer:

 1. Författar-Camilla var inte så svårt. Ja, jag tog den självklara...

  Men en Camilla bland bokkaraktärerna var mycket svårare. Jag kom inte på någon, utan fick "fuska" och googla så att jag hittade en Camille.

  https://skrivrobert.blogspot.com/2020/03/authors-characters-camilla.html

  SvaraRadera
 2. Zola gillar jag, mina Camilla:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2020/03/camilla-authors-and-characters.html

  SvaraRadera
 3. Aj då, trist att du missade en signerad bok!
  https://ibokhyllan.blogspot.com/2020/03/utmaning-authors-characters-camilla.html

  SvaraRadera
 4. Kamila Shamsies bok ligger framför mig i bokhögen. Thérèse Raquin ingick ju i kurslitteraturen både här och där. här kommer mina Camillor: https://mrscalloway.blogspot.com/2020/03/utmaning-authors-characters-v-13.html

  SvaraRadera
 5. Vår älskade funderar jag lite på. https://eggetbok.blogspot.com/2020/03/utmaning-authors-characters-camilla.html

  SvaraRadera