måndag 24 februari 2020

Utmaning: Authors & Characters - Jenny


Utmaning Authors & Characters: Jenny
Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, vara olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.


Jenny Jägerfeld är en kollega som kanske är mer känd som författare än som psykolog. Som jag ser det förutsätter det ena det andra. JJ använder verkligen sina psykologiska kunskaper i sina böcker. Här ligger jag och blöder är makalöst bra. Vissa scener är så dråpliga att jag skrattar mig andlös, andra så hudlösa att tårarna rinner. Romanen om Maja, som råkar såga av sig en bit av tummen, blir hög, kär och har sex, och vars mamma försvinner, borde verkligen läsas i alla åldrar. Fenomenal gestaltning av både föräldrars och barns upplevelser.


Jenny är Sigrid Undsets genombrottsroman och den publicerades redan år 1911. Trots detta känns den emellanåt oerhört aktuell. Boken handlar om den moderna, unga konstnärinnan, som försöker skapa sig ett liv som konstnär samtidigt som hon drömmer om den Stora Kärleken. I stället blir hon indragen i flera relationer, som inte är sunda. Jenny är en oerhört läsvärd, gripande kvinnoskildring, som jag hoppas kommer att läsas flitigt i minst 100 år till.

7 kommentarer:

 1. Jenny-boken väntar oläst i min bokhylla, tack för påminnelsen:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2020/02/jenny-authors-and-characters.html

  SvaraRadera
 2. här kommer mitt bidrag: https://mrscalloway.blogspot.com/2020/02/authors-characters-jenny.html

  SvaraRadera
 3. Jag har aldrig läst något av Jenny Jägerfeld https://eggetbok.blogspot.com/2020/02/authors-characters-jenny-v-9.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då tycker jag verkligen att du ska göra det, så bra!

   Radera
 4. 'Här ligger jag och blöder' har jag tänkt att jag ska läsa vid tillfälle - men jag mindes inte alls vad författaren heter. Och Jenny tänkte jag inte alls på; den har jag faktiskt läst.

  SvaraRadera
 5. Fantastiskt omslag till Jägerfelds bok! Och vilken titel!
  Här är mitt svar:
  https://skrivrobert.blogspot.com/2020/02/authors-characters-jenny.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är de fantastiska! Och innehållet matchar.

   Radera