söndag 5 januari 2020

En smakbit ur Namnens hus

Ny söndag och dags för en smakbit igen. Varannan vecka är det Astrid Terese på bloggen Betraktninger som håller i den här utmaningen, varannan vecka är det Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten. Årets första smakbitar kommer från Namnens hus av Colm Tóibín och det är en variant av berättelsen om Agamemnon och Klytaimestra. Jag har hittills bara läst några sidor, men så långt är den fantastisk.


Jag gav order om att liken skulle ligga kvar i solen en dag eller två tills det söta övergick i stank. Och jag tyckte om flugorna som kom, surrande med sina små invecklade och orädda kroppar efter skrovmålet, upphetsade av den ständiga hunger som de kände inom sig, en hunger jag också kommit att erfara och uppskatta.
De skar av henne håret innan de släpade henne till offerplatsen. Min dotter hade händerna hårt knutna bakom ryggen, huden på handlederna var avskavd och vristerna var bundna. Hon hade munkavle för att inte kunna förbanna sin far, sin fega tvetungade far. Likväl hördes hennes dämpade skrik när hon slutligen förstod att fadern verkligen tänkte mörda henne, att han avsåg att offra hennes liv för härens skull.

26 kommentarer:

 1. intressant bok av Colm Tóibín om Agamemnon, gillade den, jag lyssnade även när professor Dag Hedman föreläste om Aiskylos tragedi Agamemnon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande, jag gillar verkligen de gamla grekerna.

   Radera
 2. Jag kan sorgligt lite om de gamla grekerna, men din smakbit var mycket fascinerande, måste kollas upp närmare. Stort tack ! Trevlig söndag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du mycket spännande kvar, de gamla myterna är spännande i sig och det finns så många bra tolkningar.

   Radera
 3. Jag har läst annat av författaren och gillat. Det var starka smakbitar, tack för dem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod! Tóibín är en av mina favoriter.

   Radera
 4. Tack för smakbitarna, ganska läskiga sådana. Endast läst Marias testamente av Colm Tóibín, väldigt speciell och annorlunda bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har jag också läst och verkligen gillat.

   Radera
 5. Lite läskig smakbit men säkert en jätteintressant bok. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 6. Jösses ingen barnbok precis, läskigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen inte för barn, nästan för läskig för mig.

   Radera
 7. Tack för smakbiten. Det var verkligen dramatiska och grymma historier de berättade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ibland är det svårt att ta till sig grymheten hos de gamla gudarna.

   Radera
 8. Har bara läst en annan bok av honom och den tyckte jag om. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 9. Har inte läst något av honom, men har en annan av hans böcker oläst i hyllan.

  SvaraRadera
 10. Åh, den vill jag läsa! Har bara läst 'En lång vinter av honom', men vill läsa mer. Och så är jag ju allmänt svag för det grekiska. Klämde ett gäng grekiska dramer i somras, bl a Orestien samt Ifigenia i Aulis och Ifigenia i Taurien, som ju behandlar samma personer :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kör ett antiktema för mig själv just nu, läser olika omtolkningar.

   Radera
 11. Otäcka smakbitar, men boken kan ju vara läsvärd ändå.

  SvaraRadera
 12. har läst annat av Tóibin som jag gillat. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 13. Har ännu inte läst något av den författaren. Tack för smakbitarna!

  SvaraRadera