måndag 21 oktober 2019

Utmaning: Authors and Characters - Kim


Utmaning Authors & Characters: Kim

Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.


Kim Thúy blev omedelbart en favoritförfattare när jag läste Ru, den första av hennes romaner som översattes till svenska. Romanens berättare, liksom författaren, lämnade Vietnam som båtflykting på flykt undan kriget i slutet av 70-talet. Efter svåra upplevelser till havs och i flyktingläger anlände familjen till Kanada. I korta, icke-kronologiska avsnitt får vi ta del av barndomen i Vietnam, den ohyggligt skrämmande flykten, olidliga umbäranden i flyktingläger, ankomsten till en helt ny värld och utmaningen att leva i exil. Texten är sällsamt vacker, anspråkslös och saklig. Osentimentalt och lågmält skapar författaren bilder fyllda av röster, ljud, smaker, dofter, färger, känslor. Sedan dess har jag läst ytterligare två romaner av författaren, Mãn och Vi, och älskat dem båda.
"Det var min uppgift att födas för att ersätta de liv som gått till spillo. Det var min plikt att låta mitt liv bli en fortsättning på min mors liv.... Med dessa i det närmaste utbytbara namn markerade min mor att jag var en fortsättning på henne och att hennes historia skulle leva vidare genom mig." (sid 9-10)


I min bokhylla står en gammal utgåva av romanen Kim: hela världens lille vän av Rudyard Kipling. Jag har inte läst den och jag undrar om den åldrats väl eller om jag kommer att reta mig på exotifiering vid läsning av den. Ibland är det helt enkelt inte så lätt att läsa "gamla" texter. På wiki kan man läsa: "Boken visar en levande bild av Indien, dess myllrande befolkning, religioner och vidskepelse, och livet i basarerna och på vägarna". Har någon av er läst? Kanske jag bara är fördomsfull när jag är skeptisk?

3 kommentarer:

 1. Kim Thúy är bra men jag fick hitta en annan författare:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/10/kim-authors-and-characters.html

  SvaraRadera
 2. Ja, det kan vara vanskligt att läsa äldre texter på så vis. Inte läst något av vare sig Kipling eller Kim Thúy. Här kommer mitt bidrag: https://ibokhyllan.blogspot.com/2019/10/utmaning-authors-characters-kim.html

  SvaraRadera
 3. här kommer mina två Kim: https://mrscalloway.blogspot.com/2019/10/utmaning-authors-and-characters-kim.html

  SvaraRadera