torsdag 10 oktober 2019

Nobelpriset till Olga Tokarczuk och Peter Handke


Nobelpriset år 2018 tilldelas polska Olga Tokarczuk med motiveringen:”För en berättarkonst som med encyklopedisk lust gestaltar gränsöverskridandet som livsform”. Jag har länge väntat på att kunna köpa hennes Gammeltida och andra tider på Adlibris, men den är slut. Experterna rekommenderar nästa 1000-sidiga Jakobsböckerna. 

Nobelpriset år 2019 tilldelas österrikaren Peter Handke med motiveringen: ”För ett inflytelserikt författarskap som med stor språkkonst har utforskat periferin och människan konkreta erfarenhet”. Det jag kan säga om honom är att jag inte känner till honom och inte läst ngt av honom. Utifrån hans ställningstagande i Balkankriget har jag också lite motstånd att läsa honom. Det finns heller inga böcker på svenska av honom på Adlibris.

Båda priserna går således lite otippat till centraleuropeér. Ingen av dem har jag läst, kanske får jag lust att göra det så småningom.

4 kommentarer:

 1. Jag har inte heller läst något av dem, men på "odds-listan" fanns båda med bland de tio främsta.
  https://m.braodds.com/nobelpriset-litteratur

  SvaraRadera
 2. Helt okända författare för mig, och känner väl inte något större sug att läsa någon av dem faktiskt. Så kan det ju vara lite då och då med nobelpristagare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ett lite tråkigt år tycker jag. Fast jag tror ju att jag kommer att gilla Olga T.

   Radera