tisdag 11 september 2018

Veckans Topplista - havet


Vi kastar loss tillsammans med Johanna i en topplista om havet.

1. I novellen Eller sjunk i havet berättar David Mohseni om sitt liv och sin flera år långa flykt från Afghanistan. Redan som 10-åring tvingades han klara sig själv och leva i källare runt om i världen. Resan över Medelhavet var fylld av faror och kostade människoliv. Eller sjunk i havet är en berättelse som kryper under skinnet på läsare, man blir så ledsen över hur illa barn far.

2. I Pappan och havet av Tove Jansson har havet en mycket framträdande plats. Havet verkar inte vara särskilt vänligt och på ön tycks både träd och stenar flytta på sig. Hur ska pappan kunna få kontroll över situationen?

3. Berättelsen om Pi av Yann Martel är en helt unik, fantasieggande roman om en familj som försöker bege sig över havet. En olycka inträffar dock och resan blir mer ovanlig än någon kunnat föreställa sig.

4. I Utvandrarna av Vilhelm Moberg genomför Karl-Oskar med familj och grannar en mycket strapatsfylld resa över ett hav som verkar ta mer än det ger. Sjösjuka, brist på näringsrik kost och sjukdomar plågar bland resenärerna.

5. Och så en fin haikudikt av Tranströmer:

Ekar och månen.
Ljus och tysta stjärnbilder.
Det kalla havet.

15 kommentarer:

 1. Berättelsen om Pi och Utvandrarna har jag läst!

  SvaraRadera
 2. Berättelsen om Pi har jag bara sett som film, den gillade jag mycket i alla fall.

  SvaraRadera
 3. Pi vill jag gärna läsa och Pappan och havet förstås.

  SvaraRadera
 4. Jansson, Martel, Tranströmer och Utvandrarna har jag läst

  SvaraRadera
 5. Pi såg jag som film, två gånger, Utvandrarna läste jag för flera decennier sedan, visas i svtPlay nu.

  SvaraRadera
 6. Utvandrarna så klart! Så fin liten dikt.

  SvaraRadera
 7. Tänker att jag ska läsa Mobergs utvandrarsvit någon gång. Äger böckerna med de broderade omslagen, de är så fina att man knappt vågar öppna böckerna.

  SvaraRadera
 8. 'Eller sjunk i havet' blev jag nyfiken på. De andra har jag läst och tyckt mycket om.

  SvaraRadera
 9. Det var många som hade med Tove Jansson så den boken bör man nog läsa.

  SvaraRadera
 10. Berättelsen om Pi var ju ett bra exempel på havstemat!

  SvaraRadera
 11. Utvandrarna är den enda jag läst på din lista. Fin dikt av Tranströmer. :)

  SvaraRadera
 12. Berättelsen om Pi har jag bara sett filmen, men inte läst boken!

  SvaraRadera
 13. Berättelsen om Pi glömde jag helt bort när jag skulle göra listan

  SvaraRadera
 14. Pappan och havet fick plats på min topplista också.

  SvaraRadera