söndag 16 september 2018

En smakbit ur Satans Dostojevskij


Här kommer veckans smakbit, hitta fler hos Flukten fra virkeligheten

I Satans Dostojevskij av Atiq Rahimi har författaren inspirerats av Dostojevskijs klassiska roman Brott och straff. I den krigshärjade staden Kabul mördar huvudpersonen Rassul pantlånerskan Alia för att stjäla hennes pengar ochs för att hämnas att hon avskedat Rassuls fästmö Suphia. Efteråt drabbas han av svår ånger. Men frågan är vad som egentligen hänt? Satans Dostojevskij är en intressant roman, fylld av hemska skildringar av lidande och en hel del svart humor. 
"Vem var den där kvinnan, denna satans kärring som förstörde allt?
Var det verkligen hon ... eller Dostojevskij?
Dostojevskij, ja, det är han! Med Brott och straff träffade han mig som en blixt, paralyserade mig. Han förbjöd mig att följa hjälten, Raskolnikovs öde, att döda ytterligare en kvinna - som är oskyldig - att ta med mig pengarna och smyckena som skulle ha påmint mig om mitt brott ... att falla offer för mina samvetskval, sjunka ner i en avgrund av skuld, sluta i fängelse ...
Än sen då? Det skulle vara bättre än att fly som en stackars dum jävel, en idiotisk brottsling. Blod på händerna, men ingenting i fickorna.
Så absurt!
Satans Dostojevskij!"

12 kommentarer:

 1. tack för smakbiten, jag blir nyfiken.

  SvaraRadera
 2. Tack för smakbiten. Är lite skeptisk när man "inspireras" av någon klassiker, men det kan ju bli bra.

  SvaraRadera
 3. Brott och straff är en favoritbok. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 4. Den känner jag inte till. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 5. Gillar inte alls när man "lånar" någon annans verk, så den här hoppar jag nog :)

  SvaraRadera
 6. Inte så förtjust i den här sortens böcker som använder sig av andras verk (speciellt Dostojevskij också...). Läser hellre om Brott och straff, den riktiga. ;)

  SvaraRadera
 7. Tack för smakbiten! Var en okänd bok för mig. Spännande när en författare tolkar klassiker.

  SvaraRadera
 8. Oj, nu undrar ju jag om man alls har någon behållning av boken om man inte läst Dostojevskij? För det har jag inte gjort.. Tack för smakbit

  SvaraRadera
 9. jag har läst Tålamodets sten och Jord och aska av den här författaren. ska absolut följa upp med Satans Dostojevskij. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 10. Jösses den kände jag inte alls till

  SvaraRadera