onsdag 1 november 2017

Det växte ett träd i Brooklyn - del 2

Första delen av Det växte ett träd i Brooklyn handlar om den unga Francie, som växer upp under det tidiga 1900-talet tillsammans med sina föräldrar och sin bror. Familjen är mycket fattig, mamman arbetar hårt för att få mat på bordet, medan pappan i perioder super upp stora delar av sin inkomst. Ändå är det pappan Francie står närmast, modern älskar mest Francies yngre bror. Francie är en drömmare och framför allt en läsare. Biblioteket är hennes favoritställe och genom att ljuga om bostadsadressen lyckas Francie även få studera i en bra skola. Drömmen är att få fortsätta studera på college.

I andra delen av romanen drabbas familjen av en enorm sorg då fadern avlider. Francie är 14 år och tvingas sluta skolan för att hjälpa till att försörja familjen. Ännu svårare blir situationen då brodern ges möjlighet att återuppta studierna, medan Francie tvingas fortsätta arbeta. Med styrka och envishet kämpar dock Francie på för att nå sina mål. När kärleken så dyker upp blir livet än mer oförutsägbart.
"Och det är det som är det tråkiga, tänkte Francie. Vi är för lika varandra för att förstå varandra därför att vi inte ens förstår oss själva. Pappa och jag var olika, och vi förstod varandra. Mamma förstår Neeley för att han är olik henne. Jag önskar att jag var annorlunda på samma sätt som Neeley."
Jag tyckte mycket om den första delen av romanen för att den "skildrar vardagen med stor detaljrikedom och människorna med värme och medkänsla". Samma känsla präglar även andra delen, de omsorgsfulla personteckningarna, de komplicerade relationerna och känslan av att befinna sig i en svunnen tid gör det här till en underbar roman.
DET VÄXTE ETT TRÄD I BROOKLYN, DEL 2
Författare: Betty Smith
Översättare: Eva Alexanderson
Förlag: Bookmark (2017)
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Boklysten, Just nu just här

1 kommentar: