tisdag 3 oktober 2017

Nobelspekulationer


Nu rusar tiden fram, ena dagen är det bokmässa, andra dagen ska Nobelpristagaren tillkännages. Efter förra årets pristagare kom jag av mig lite och i år vet jag inte alls hur jag ska spekulera. Men det blir nog i alla fall inte Astrid Lindgren. Och inte nån mer populär sångare/låtskrivare. Men som sagt, efter förra året vet jag inte hur akademien tänker.

Lågoddsare i år är Ngũgĩ wa Thiong'o, Haruki Murakami, Margaret Atwood, Amos Oz, Yan Lianke, Adonis och Claudio Magris. Ngũgĩ wa Thiong'o, Amos Oz och Claudio Magris är författare jag läst och gillat. Yan Lianke och Adonis har jag faktiskt inte läst. Haruki Murakami har jag läst, men tycker inte att han ska tilldelas priset. Min favorit bland "toppkandidaterna" är definitivt Margaret Atwood.

Andra som jag gärna skulle se som pristagare är är Colm Tóibín, Nawal El Saadawi, Ko Un eller Nuruddin Farah. Förra året drömde jag att Adam Zagajewski tilldelades priset, kanske är det dags i år?

Nåväl, vi får se på torsdag när dörren öppnas. Mitt enda lågoddstips är att vi kommer att bli mindre överraskade än förra året.

6 kommentarer:

 1. Jag vägrade godkänna förra årets pris och lanserade en egen kandidat, men det har akademin naturligtvis försökt mörka... https://sannasbokhylla.blogspot.be/2016/10/pressrelease-2016-ars-nobelpristagare.html

  Jag tror de tänkte såhär förra året: Hur ska vi få många klick på sociala media? Vi gör en gubbrockchock!

  Jag hoppas de har nyktrat till i år (även om det är lite väl sent vid det här laget - priset är redan devalverat)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äntligen! Nu vet jag vad jag ska önska i julklapp.

   Radera
 2. Jag hoppas att den finska kvinnan vill vinna, och Eeva Kilpi är min favorit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kilpi har jag faktiskt inte läst, det borde jag göra.

   Radera
 3. Låga odds för en vit, engelskspråkig man... Jag tror på Philip Roth. Hans "Konspirationen mot Amerika är ruggigt aktuell. Skulle gärna se Amos Oz. Murakami är kul att läsa men verkligen ingen nobelprisklass.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bara läst Envar av Roth och gillade faktiskt inte särskilt. Bra skriven, men passade inte mig. Vi får enas om Oz.

   Radera