lördag 10 juni 2017

Tjänarinnans berättelse - TV-serien


Förra året läste jag Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood, men jag lyckades aldrig skriva om den. Den var så fruktansvärd. Förstå mig rätt, den var fantastiskt bra. Men nästan för hemsk att orka läsa. Romanen skildrar en tänkbar, fasansfull utveckling i USA där extremt konservativa, sexistiska krafter har tagit över. Kvinnan har reducerats till en barnalstrande varelse utan egen vilja och tankeförmåga. Hon kan förfogas över som det passar de styrande. Världen är strikt patriarkal och hierarkisk. Och hotet om våld finns påtagligt närvarande. Läsningen var skrämmande plågsam och lämnade kvar upplevelser av förtvivlan och vrede. Texten kröp under huden och gav mig mardrömmar.

Eftersom Telia nu bytt runt lite kanaler har jag plötsligt fått HBO Nordic. Och då blev jag ju liksom tvungen att titta på första avsnittet av TV-serien. Men jag måste erkänna att jag sett en hel del bredvid TV:n för att jag helt enkelt inte orkar se. Har ni tittat på filmatiseringen? Vad tycker ni? Jag tycker att första avsnittet var fantastiskt bra, men jag mår lite illa.

Boken kommer ut i nyutgåva till hösten, missa den inte!

10 kommentarer:

 1. Älskade boken, men visst var det en fruktansvärd historia. Har sparat serien, men nu kommer väl sista avsnittet på måndag så det kan vara dags att binge watcha...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har sett flera avsnitt nu under helgen, det som började så bra urartar i ngt som tydligen är tänkt att vara i massor av avsnitt. Visst är den bra, men det är originalstoryn som är bäst.

   Radera
 2. jag fick också HBO och det var ju lite kul. men nu byter Telia tillbaka igen. säg den glädje som varar beständigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att vi får behålla HBO gratis ungefär 1 månad, så jag är nöjd. Jag vill hellre ha de vanliga kanalerna.

   Radera
 3. vaffö skulle den nya utgåvan vara bättre?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det menade jag inte. Jag menade att boken kommer att ges ut och att man ska passa på och skaffa den/läsa den om man inte gjort det.

   Radera
 4. Jag såg också första avsnittet - det är ju jättebra, supersnyggt - och precis lika JÄTTEJÄTTEHEMSKT som i boken! Som du säger: fantastiskt bra men mycket omskakande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De första två-tre är fantastiska, därefter är de bara bra.

   Radera
 5. jag tror jag håller med. det blir nog så att jag gillar boken bättre. har vi hört det förut?

  SvaraRadera