onsdag 7 juni 2017

Fyr 137

De två första delarna i Mebeltrilogoin är Rum 213 och Sal 305. I Rum 213 åker Elvira på kollo. Redan innan hon kommer fram ser hon en bil med nummerplåt RUM 213. När det sedan visar sig att Elvira ska bo i just rum 213, ett rum det ryktas att det spökar i, är det upplagt för förvecklingar och ruskigheter.

I Sal 305 dyker en dag upp en bil med registreringsskylt SAL 305. Och strax därefter råkar Elvira ut för en cykelolycka om hamnar på sjukhus. Hon ligger inte i sal 305, men hon ser en natt att det lyser i det gamla dårhuset på andra sidan vägen. Och det har varit stängt i evigheter. Vad är det som händer?

I Fyr 137 åker Elvira på campingsemester med sina kollokompisar Meja och Bea och Mejas föräldrar. På vägen dit ser hon två olika registreringsskyltar som verkar lite mystiska, den ena är FYR 137. När flickorna kommer fram visar det sig att det faktiskt finns en stor fyr i närheten av campingen. Och det verkar som om det kanske spökar där.

Typiskt för Angerborns böcker är realistiska familje- och vänskapsskildringar och kusliga, magiska inslag. Läsaren kommer inte att bli besviken på FYR 137, här finns de komplicerade relationerna mellan tjejer in tweenies-åldern, här finns lite förälskelser och här finns familjerelationer. Angerborn får alltid till sina unga huvudpersonernas tankar så fint, nyanserat och verklighetstroget. De mystiska elementen flyter in i berättelsen på ett sätt som gör att jag nästan börjar tro på spöken.

Sammantaget är hela Mebeltrilogin spännande och mysiga bladvändare som alla 9-12-åringar (och 50-åringar) helt enkelt måste läsa.FYR 137
Författare: Ingelin Angerborn
Förlag: Rabén & Sjögren (2017)
Serie: Mebeltrilogin (del 3)
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Prickiga Paula, Bokkoll

2 kommentarer: