fredag 21 april 2017

Författarupprop


Kritiken mot Bokmässans beslut att låta högerextrema tidningen Nya Tider ställa ut har under lång tid växt. Något förlag har sagt att de inte kommer att delta, Ersatz, och flera av de stora förlagen, Bonniers, Norstedts, Natur & Kultur utövar påtryckningar på Bokmässan att inte släppa in ickedemokratiska krafter. Nu har även ett stort antal författare skrivit på ett upprop där de slår fast att "så länge högerextrema krafter närvarar på mässan kan inte vi göra det". I ställer t planeras ett flertal alternativa event på Världskulturmuséet och Göteborgs Litteraturhus. Bland de författare som skrivit under uppropet finns många av de främsta i vårt land och många av mina favoriter, bland annat Johannes Anyuru,Peter Englund, Christine Falkenland, Aris Fioretos, Tove Folkesson, Peter Fröberg Idling, Anneli Jordahl, Anna Jörgensdotter, Elise Karlsson, Cilla Naumann, Hanna Nordenhök, Anna-Karin Palm, Göran Rosenberg, Viveka Sjögren, Sara Stridsberg, Jenny Wrangborg, Klas Östergren. När jag började skriva det här inlägget var det 127 författare som skrivit under, nu tycks det vara 139. Undrar hur många det kan tänkas bli? I vilket fall skulle jag gärna vilja hänga en helg i Göteborg med dem.

4 kommentarer:

 1. Jag känner mig lite kluven inför detta. Inte för att jag på något sätt vill stötta Nya Tider, som lär ha kopplingar till den nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen. Det jag istället undrar över är varför så mycket annan skit har fått förekomma på Bokmässan utan att det har blivit några våldsammare protester och hot om bojkott. Under flera år fanns Lenins Barnhörna där. 2015 välkomnade man representanter för den ungerska regimen, som sannerligen inte gjort sig känd för att verka för kulturell mångfald. Det tycks brista i konsekvens.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lenins barnhörna låter extremt, det måste väl ha varit länge sedan? Däremot minns jag att det var protester från olika håll inför Ungernbesöket också. Det är svårt att avgöra var gränsen ska gå för vad man tycker är acceptabelt, det ska bli intressant att se vilka som gör allvar av sina påtryckningar.

   Radera
  2. 2011, 2012 och 2013 är inte så länge sedan.

   Radera
  3. Verkligen inte! Det här hade jag ingen aning om och jag har heller inte stött på hörnan när jag varit där. Måste googla lite.

   Radera