fredag 10 mars 2017

Olikhetsutmaningen - nytt och gammalt

Lindas nya veckoutmaning handlar om olikheter, kul tycker jag. Första temat är "något nytt och något gammalt"Det var inte självklart lätt för mig, för ibland läser jag inte så mycket nytt. Men det har jag gjort nu.

Denna veckas nya är naturligtvis Chimamanda Ngozi Adichies text Brev till en nybliven förälder, ett feministiskt manifest i femton punkter. I texten riktar sig författaren till en vän som just blivit mor till en dotter. Men råden gäller så klart inte bara döttrar, den här pamfletten borde läsas av alla nyblivna föräldrar. Med svenska mått är en del av Adichies "budord" självklara, men långtifrån alla.

När jag börjar leta efter klassiska kvinnor som skrivit om föräldraskap hittar jag inte så mycket och det slår mig att många av dem inte fick några barn. För att lyckas skriva blev de tvungna att välja bort annat. Mary Wollstonecraft (1759-1797) var en av de tidiga feministiska filosoferna. Hon är mest känd för Till försvar för kvinnans rättigheter där hon argumenterar för att både män och kvinnor är rationella varelser och att samhället bör grundas på förnuft. Hon drev bland annat en skola för flickor och skrev Thoughts on the Education of Daughters. Tyvärr var hon bara själv mor under några år innan hon dog. Mary Wollstonecraft avled i samband med att hon födde sin andra dotter, Mary Shelley, som senare kom att skriva Frankenstein eller den moderne Prometeus.

5 kommentarer:

 1. både mor och dotter Mary Wollstonecraft var föregångare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, verkligen, skulle vilja läsa mer om och av den äldre.

   Radera
 2. Mary Wollstonecraft var verkligen en kvinna som stack ut. Så även Chimamanda Ngozi Adichie. De sätter feminismen på agendan oavsett när det är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår att jag verkligen måste läsa Mary Ws berömda bok.

   Radera
 3. Wollenstonecraft låter som en intressant människa.

  SvaraRadera