söndag 19 mars 2017

En engelsk gentleman

Sir Edward Feathers eller Gamle Filth (Failed In London, Try Hong Kong) som han kallats, är nu en gammal man som lever ett stillsamt liv med hustrun Betty. Hans tidigare liv har varit minst sagt turbulent och rört sig fram och tillbaka över stora delar av det brittiska kolonialväldet. Då Betty hastigt dör kommer barndomen ikapp Filth, som ibland har lite svårt att orientera sig i tid och rum. Han ger sig ut på en resa för att återse viktiga människor och platser, innan han ger sig iväg på den allra sista resan.

En engelsk gentleman är en helt underbar, lågmäld berättelse om ett barn som skickas över halva jordklotet för att tas hand om av främlingar. Författaren skildrar ett barns ensamhet, utsatthet och längtan efter närhet på ett osentimentalt och typiskt brittiskt "keep a stiff upper lip"-sätt. Kanske är det just det återhållsamma som gör mig så förtjust i berättelsen.

Romanen är inte helt lättläst, tid och rum växlar på ett sätt som kräver en vaken läsare. Men texten är helt klart värt ansträngningen, det här är ett oerhört fint porträtt av en man vars liv präglats av en kärlekslös barndom fylld av ohyggligheter och ett liv som välkänd advokat och domare i Hong Kong.  

En engelsk gentleman är den första romanen av tre om Edward Feathers och hans hustru som givit Jane Gardam en sen men stor och mycket välförtjänt framgång runt om i världen. De två andra delarna, En trogen hustru och De sista vännerna, kommer ut senare under 2017. Det ser jag fram emot.

EN ENGELSK GENTLEMAN
Författare: Jane Gardam
Översättare: Annika Hultman Löfvendahl/ Jan Hultman
Förlag: Weyler (2017)
Köp: Adlibris, Bokus

6 kommentarer: