lördag 14 januari 2017

Wolf Hall är bäst, tycker jag


Jag funderade länge på vilken serie jag skulle välja och tänkte på Forsytesagan (både nya och gamla), Herrskap och tjänstefolk och en del andra. Sedan slog det mig, den allra bästa är ju faktiskt utan tvekan filmatisering av Hilary Mantels trilogi om Thomas Cromwell, Wolf Hall. Nu har ju faktiskt bara två av romandelarna visats ännu, men jag har tittat två gånger och älskar verkligen denna TV-serie. Wolf Hall utspelar sig i England, under 1530-talet. Kung Henrik VIII är gift med Katarina som inte lyckas föda någon son. Kungen blir alltmer desperat, utan en son kommer familjen att förlora makten. Henriks enda val är att få äktenskapet annullerat så han kan gifta om sig. Den tilltänkta bruden är Anne Boleyn, kungens oskuldsfulla älskarinna. Men att få påven att annullera ett mångårigt äktenskap är inte någon lätt sak. Här gäller att intrigera på hög nivå. Till sin hjälp tar Henrik Thomas Cromwell, smedsonen som haft ett tufft liv och klättrat på ett närmast obegripligt sätt på maktens stege. Cromwell lyckas där alla andra misslyckats och Henrik får sin Anne. Samtidigt driver Cromwell igenom förändringar i kyrkan som gagnar honom själv. Anne misslyckas dock också med uppgiften att föda fram en manlig arvinge och Cromwell kallas återigen in för att lösa problemet.

9 kommentarer:

 1. Wolf Hall har jag inte sett än, har boken oläst fortfarande och vill läsa den först. :) Blir nyfiken när du berättar. Kanske dags att läsa boken nu; jag gillar verkligen historiska romaner.

  SvaraRadera
 2. Jag såg tyvärr bara något enstaka avsnitt. Tudoreran är ju väldigt intressant.

  SvaraRadera
 3. Pga semester och icke-existerande internetuppkoppling missade jag halva serien :(. Men förr eller senare dyker ju det mesta upp på Netflix så jag får se den då.

  SvaraRadera
 4. Jag vill så väldigt gärna se den. Missade den när den gick på tv och sen blev det helt enkelt inte av.

  SvaraRadera
 5. Tycker mycket om böckerna, men fångades inte helt av tv-versionen, tror inte att jag var så fokuserad...

  SvaraRadera
 6. Har inte läst boken än, och vill gärna se tv-serien. På papperet låter det som att både bok och serie skulle passa mig väldigt bra.

  SvaraRadera
 7. Jag fastnade inte alls för den. Såg de två första avsnitten och gav sedan upp. Har inte lyckats med böckerna heller. Får kanske ge de senare chansen under en lång semester.

  SvaraRadera
 8. Sett de två första avsnitten, de var väldigt intressanta och välgjorda. Men sedan missade jag de följande avsnitten så får väl se om jag fortsätter eller inte.

  SvaraRadera