söndag 22 januari 2017

Borta med vinden är min tegelsten

Efter att ha velat fram och tillbaka mellan ryska klassiker, tegelstensfantasy och svenska sviter blir valet ändå Borta med vinden av Margaret Mitchell. Jag läste den för första gången för många, många år sedan och en omläsning visade att jag fortfarande gilla skarpt. Borta med vinden är en roman som verkligen speglar USAs olika sidor, här finns krig, drama, enfald, ytlig självupptagenhet, vänskap och generositet. Boken skildrar detaljerat soldaternas och de civilas umbäranden under inbördeskriget, ibland i så hög grad att man tycker sig kunna känna blodstanken och krutröken. Alla har väl sett filmen om den egensinniga Scarlett O'Hara, aristokraten Ashley Wilkes och charmören Rhett Butler, men jag vill gärna rekommendera boken. Romanen är en storslagen skildring av inbördeskriget i Amerika, av svåra livsvillkor, obändig livsvilja och våldsam passion.

10 kommentarer:

 1. Tyckte om boken, men det var väldigt länge sen jag läste den (bodde fortfarande hemma...).

  SvaraRadera
 2. Vill läsa! Men storleken gör att jag drar mig lite för det :)

  SvaraRadera
 3. Jag har försökt med både bok och film, men jag gillar varken eller :)

  SvaraRadera
 4. Läste den som tonåring och älskade den. Fast rasismen störde mig väldigt.

  SvaraRadera
 5. Oj det var länge sedan jag läste den. Tyvärr har jag inte så mycket minnen av den, då mer från filmen. Kanske borde läsa om för jag gillade ju trots allt.

  SvaraRadera
 6. Har sett filmen när jag var yngre och den enda scenen som dröjt sig kvar är när dottern ramlar av hästen och det som följer på det. Men boken står i min hylla och ska bli läst någon gång!

  SvaraRadera
 7. Jag har bara sett filmen, men har köpt boken och skall läsa den. Jag gillar att läsa böcker som skildrar olika människoöden under ett verkligt historiskt skeende, som amerikanska inbördeskriget.

  SvaraRadera
 8. Skäms lite för att erkänna det, men också jag har bara sett filmen ...

  SvaraRadera