onsdag 19 oktober 2016

Pestan, PAX del 7

Här har jag suttit och hållit på min recension i nästan en vecka för att jag blandat ihop recensionsdatum. Boken läste jag ju medan den var rykande het, jag t o m insisterade på att läsa den före en mycket upprörd dotter. Nåja, det slutade med att hon fick läsa medan det var ljust ute och jag på natten. Här kommer i alla fall min recension av Pestan sjunde delen i den ruskigt bra PAX-serien. Hoppas nu att författarna skriver i raketfart så de sista tre delarna kommer SNART!

PAX-serien handlar om bröderna Alrik och Viggo, två killar som familjehemsplacerats hos Anders och Laylah i Mariefred, eftersom deras mamma dricker. Anders och Laylah är schyssta och killarna börjar snabbt trivas hos dem. Men det är inte lika bra överallt. I skolan finns taskiga Simon och hans gäng, och Simons pappa Thomas som är minst lika elak och dessutom tyvärr lärare. Både Viggo och Alrik råkar lätt illa ut. I Mariefred är inte allt vad det verkar vara. Här finns onda makter som försöker tränga sig in i det hemliga, magiska biblioteket, som funnits under kyrkan i hundratals år. Det gamla syskonparet Estrid och Magnar har vigt sina liv åt att skydda biblioteket, men nu behöver de hjälp. Och det visar sig att Alrik och Viggo är utvalda att kämpa mot ondskan.

I Pestan närmar sig julen, men i staden Mariefred är det ingen vidare julstämning. Under hösten har många otäcka och oförklarliga saker hänt och människorna börjar bli rädda. Flera av stadens invånare har dessutom på senare tid  smittats av en underlig sjukdom, Alrik, Viggo och deras mycket speciella kompis Iris måste ta reda på vem Svarthäxan är, så de kan bekämpa sjukdomen. Men det visar sig vara svårare än de räknat med ...

Som vanligt i PAX-serien innehåller Pestan en fantastisk blandning mellan spännande, fantasifulla äventyr och nyanserade porträtt av ett par unga killar som växer upp under svåra omständigheter. Jag tycker att författarna hittar precis rätt röster när de låter killarna uttrycka sig och många nyanser när de gestaltar deras inre tankar och känslor. I Pestan skildras också ett otrevligt, realistiskt fenomen: medborgargardet.  Några vuxna i stan, ledda bland annat av skolsköterskan Maggan Migrän och slöjdläraren Thomas ger sig efter barnen och har svårt att se var gränsen går för vad man kan göra mot barn.

Texten har ett oerhört driv, är lättläst (lagom för 10-åringar) och humoristisk. Dottern asgarvar vid en del mindre rumsrena ord. Illustrationerna i svart-vit seriestil förstärker både lustiga och otäcka detaljer, jag tror att de i sig lockar till sig en del läsare. Böckerna är dessutom vansinnigt snygga med sina färgade kanter, olika färg på varje bok. Superbra, med andra ord. Vi är ganska PAX-tokiga i min familj, nästa sommar ska vi resa till Mariefred och upptäcka mer.

PESTAN
Författare: Åsa Larsson & Ingela Korsell
Illustratör: Henrik Jonsson
Förlag: Bonnier Carlsen (2016)
Serie: PAX del 7
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Carolina, Fantastiska berättelser

2 kommentarer:

  1. Jag tycker att det är fantastiskt att serien fångar alla som läser, vuxen eller barn spelar liksom ingen roll. Riktigt bra böcker helt enkelt.

    SvaraRadera