tisdag 6 oktober 2015

Nobelpriset 2015


Bloggen har inte så stort fokus på Nobelpristagare längre, men det betyder ju inte att jag inte bryr mig längre. Men min stora favorit till priset Assia Djebar avled tidigare under året och är därmed inte längre aktuell. Tråkigt, tycker jag. Svetlana Aleksijevitj har nu låga odds, hon vore en bra vinnare tycker jag, som just börjat läsa hennes Kriget har inget kvinnligt ansikte. Jon Fosse klättrar på vissa listor och visst vore det kul med en norsk pristagare.

Jag har naturligtvis en hel del favoriter som t ex Colm Tóibín, Amos Oz, Nawal El Saadawi, Margaret Atwood, Claudio Magris, Nuruddin Farah, Maryse Condé och Ngũgĩ wa Thiong'o. Vi får väl se vems tur det är på torsdag och jag håller en liten tumme för att det blir någon jag har läst i alla fall. Eller någon jag har lust att läsa.

8 kommentarer:

 1. intresserad men meningslöst att gissa.

  SvaraRadera
 2. Jag skulle gärna se Philip Roth som pristagare.

  SvaraRadera
 3. Säger som du, jag hoppas det blir någon som jag känner mig lockad att läsa. Fortsätter heja på Joyce Carol Oates, men vem det än blir är man ju spänd på att få veta! Kanske är det alltså bäst såhär dagarna före? ;)

  SvaraRadera
 4. Kanske det blir Ngũgĩ wa Thiong'o i år. Knappast Ismail Kadare. men jag har en viss magkänsla för Antonio Lobo Antunes. Blir knappast någon lika bra som Modiano i alla fall, oj vad jag har läst mycket av honom!
  Vi får se!

  SvaraRadera
 5. Har slutat gissa. Blir ända aldrig den jag gissat på. Kan ju hoppas på Murakami eller Oates för av dem har jag ett gäng olästa böcker hemma :) Annars är ju Margaret Atwood en bra författare som kunde vara värd priset.

  SvaraRadera
 6. Antunes har jag inte läst, men han verkar ju spännande när jag kikar på hans böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja det finns många intressanta på Unibet osv. Känner mig sugen på att kolla in några av dem...

   Radera
 7. Oj, alltid väldigt svårt att gissa. Atwood vore något!

  SvaraRadera