torsdag 28 maj 2015

Pearl S Buck och Den goda jorden

Pearl Buck föddes 1892 i West Virginia, men växte upp i Kina där hennes föräldrar var missionärer. Buck gifte sig och 1920 föddes första dottern, Carol. Dottern utvecklades inte som förväntat, men tyvärr fanns på denna tid ingen kunskap om Fenylketonuri, en medfödd ämnesomsättningssjukdom som obehandlad leder till svåra hjärnskador (idag testas alla barn vid ett par dagars ålder på BVC för att upptäcka denna sjukdom - PKU). 1929 placerades Carol på en specialskola i USA, där hon levde hela livet. Senare i livet skrev Buck om upplevelserna med dotter i en bok som kom att bli ett stöd för många föräldrar till barn med mentala funktionsnedsättningar.

Bucks berättelser utspelar sig i Kina och handlar ofta om böndernas vardagsliv. Den goda jorden blev en bästsäljare i USA i början av 1930-talet och den tilldelades Pulitzerpriset 1932. Romanen handlar om den fattige bonden Wang Lungs väg till att bli en rik jordägare med såväl hustru, som konkubin. Romanen är framför allt intressant utifrån sin skildring av relationer mellan makar och mellan föräldrar och barn. Släktskap är viktigt och barn måste ta hand om och visa sin åldrande föräldrar tillbörlig respekt. Trots att sönerna är de viktiga för släktens framtid är dock Wang Lung kanske mest förtjust i sina döttrar.

I samband med oroligheter i Kina flyttade Buck permanent tillbaks till USA i mitten av 30-talet.  Förutom sitt skrivande ägnade sig Buck även åt att kämpa för kvinnors och minoriteters rättigheter. Hon skrev om asiatiska kulturer och blev särskilt känd för sina insatser för adoption av barn av asiatiskt ursprung.

1938 tilldelades Buck Nobelpriset i litteratur "för sina rika och verkligt episka beskrivning av bondeliv i Kina och för sina biografiska mästerverk". I sitt tacktal till Svenska Akademien valde hon "Den kinesiska romanen" som ämne och avslutade med att konstatera att i Kina "hade romanförfattaren inte till uppgift att skapa konst utan att tala med folket".

Pearl S Buck International
Wikipedia

2 kommentarer:

  1. jag har läst Den goda jorden, Sönerna och Wang Lungs barnbarn flera gånger och även flera andra av hennes böcker. så intressant med den kinesiska kulturen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Handlar alltså flera av hennes böcker om samma familj? Det måste jag ju undersöka.

      Radera