lördag 16 maj 2015

Hej Buddenbrooks

Har börjat läsa (lyssna på om det ska vara helt korrekt) Thomas Manns Buddenbrooks: en familjs förfall. Hittills har jag ett fasligt besvär att hålla ordning på alla karaktärerna och förvånas över de detaljerade beskrivningarna av alla kläder. Buddenbrooks var Manns debutroman, den publicerades första gången 1901 utan att göra mycket väsen av sig. Andra utgåvan publicerades 1903 och genombrottet var ett faktum. Romanen skildrar en familjs liv under fyra generationer och utspelas i den gamla hansastaden Lübeck. Romanfigurerna har förebilder i verkligheten, både bland Manns släktingar och bland övriga Lübeckbor. Alla uppskattade inte hur de porträtterades. År 1929 tilldelades Mann Nobelpriset med motiveringen ”förnämligast för hans stora roman Buddenbrooks, vilken under årens lopp vunnit alltmer stadgat erkännande som ett av den samtida litteraturens klassiska verk”. Det ska verkligen bli spännande att ta del av denna omtalade familjekrönika. Bara jag nu kan komma ihåg vem som är vem ...

BUDDENBROOKS: EN FAMILJS FÖRFALL
Författare: Thomas Mann
Översättare: Ulrika Wallenström
Förlag: Albert Bonniers Förlag (2005)
Köp: Adlibris, Bokus

8 kommentarer:

 1. Jag har den väntandes i bokhyllan och hade tänkt att ta itu med den inom kort. Ska bli intressant att se vad du tycker om den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den tar nog lite tid att komma igenom ...

   Radera
 2. Angående din fråga om InLinkz, det är super bra men det kostar en liten slant. Jag tog det för 6 månader och då kostade det nästan hundra kronor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan man alltså bara göra en sådan där LinksUp-sak gratis?

   Radera
  2. En gång bara men sedan funkar det inte.

   Radera
 3. Hoppas du kommer in i den, jag tyckte mycket om romanen och minns den var (trots det tunga temat uppgång och fall) överraskande uppsluppen..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste på lite om den för att få klart för mig vilka jag skulle lägga på minnet. Nu gillar jag den.

   Radera
 4. Då kan vi jämföra upplevelser när vi lyssnat klart.

  SvaraRadera