tisdag 3 mars 2015

Trilogin om Maj (Att föda ett barn, Sörja för de sina, Liv till varje pris)

Att föda ett barn, Sörja för de sina och Liv till varje pris av Kristina Sandberg, utgivna av Norstedts, 2010, 2012, 2014

Jag hade ju tänkt att jag skulle recensera Trilogin om Maj (Att föda ett barn, Sörja för de sina och Liv till varje pris) av Kristina Sandberg ordentligt, men jag vet inte hur det kommer att gå. Jag blev till slut under läsningen så indragen i Majs liv att jag är rädd att jag blandar samman händelser i boken med händelser i mitt eget liv. Jag var riktigt ledsen när jag läst ut den sista sidan, och nu efter att en dryg vecka gått känner jag fortfarande en tomhet. Jag vill ju vara med Maj lite till. Det finns ju saker jag inte fick veta något om. Snälla Kristina kan du inte berätta lite mer? Maj fattas mig!

Om någon sagt när jag läst en bit in i första boken att jag inte skulle kunna få nog av Maj hade jag tvivlande ruskat på huvudet. Jag var ju galen på människan som inte kunde fatta beslut, stå upp för sig själv och kräva något på ett rättframt sätt. Martyrer är ju så jobbiga. Och ja, jag har så klart erfarenhet av dem på nära håll. Författaren ska själv i något sammanhang ha sagt att man inte måste älska Maj, men man måste låta henne finnas. Och visst är det så att de roller Maj hade att välja mellan, och de förebilder hon hade, var mycket begränsade. Så visst måste hon få finnas, sån som hon faktiskt var. Men, jag lärde mig faktiskt att dessutom älska henne. Inte i början, men i tredje boken kröp hon helt enkelt in i mitt hjärta. Det är här författarens styrka blir så tydlig; trots att Maj är egocentrisk, krävande, neurotisk och irriterande osäker gestaltar Sandberg henne konsekvent med empati, förståelse och värme.

Som ni märker blir detta en mycket personlig recension med fokus på min egen upplevelse som läsare. Om man ska beskriva berättelsen om Maj utifrån kan man säga att den är en detaljerad gestaltning av hemmafruns inskränkta liv med dess ensidiga fokus på matlagning, städning, tvätt och bestyr av alla de slag. Maj tänker så mycket på mat att jag blir alldeles matt. Och hon är fullständigt uppslukad av tankar på hur hon vill framstå. Detta beror, tänker jag, på att Maj har en grundläggande bristfällig självkänsla. Vi får inte veta så mycket om Majs barndom, men hon tycks ha fått med sig en bristfällig tillit till andra och till sig själv redan tidigt. Hennes svårigheter förvärras dessutom av att "hon gifter upp sig" och de facto saknar kunskap om hur hon förväntas uppföra sig. Inte får hon mycket hjälp av mannen eller de nya släktingarna heller, vill jag ilsket muttra. Majs berättelse kan alltså beskrivas i klasstermer, hon gör en klassresa i och med giftermålet och dessutom kommer senare händelser att påverka hela familjens situation (jag vill inte skriva mer om vad som händer för att inte förstöra för kommande läsare).

Maj blir ju mamma också, det måste jag så klart skriva några rader om. Det är tyvärr inte lätt för henne. Maj vill så gärna bli älskad och uppskattad att hon kväver barnen med omsorger (läs mat!) och osäkerhet. Hon har svårt att ge barnen ovillkorlig närhet när de behöver det och svårt att ge dem stöd och uppmuntran att bli självständiga. Majs oro tar hela tiden över och begränsar hennes förmåga att bara vara där, med och för barnen. Relationerna bli såriga och ambivalenta.

Texten om Maj omfattar mer än 1500 sidor! 1500 täta sidor, fyllda av Majs malande tankar. Perspektivet är oftast Majs, men maken Tomas får också komma till tals emellanåt. Han kämpar ju med egna svårigheter. Emellanåt flikar författaren in tankar utifrån vår samtids sätt att tänka. I början tyckte jag att detta störde och var påträngande, men den aviga känslan försvann med tiden.

Sammantaget är trilogin om Maj en av de allra bästa kvinnoskildringar jag någonsin läst. Gestaltningen av Maj är äkta och trovärdig, hon blir en verklig person vars livsöde berör.

31/3 kommer Kristina Sandberg till Karlstad. Då ska jag be henne berätta för mig vad som händer under de år hon inte skrivit om. ;) Och så ska jag se till att få mina böcker signerade.

 
Andra som läst och skrivit om Maj är Hermia, Bokmania, Lotten.

ATT FÖDA ETT BARN, SÖRJA FÖR DE SINA, LIV TILL VARJE PRIS
Författare: Kristina Sandberg
Förlag: Norstedts (2010, 2012, 2014)

6 kommentarer:

 1. Tyckte också mycket om den här trilogin och tycker också känna igen perioder i mitt liv då diskbänkstorkande utgjorde en stor del av vardagen. Det där med mat har jag inte samma känsla för men dels är Maj intresserad, dels har hon vuxit upp med enkel sådan, kanske också brist ibland. Det var väl också där hon hade sitt självförtroende eller i alla fall baskunskaper som hon kunde utveckla. Så mycket annat vågar hon sig ju inte på. Retade mig mycket på att hon inte tog reda på saker - slog upp, frågade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hon är ju lätt att reta sig på. Men hur vanligt var det att man hade uppslagsböcker på hennes tid, tro? Tror jag har ngt gammalt från 50-talet. Men Maj hade nog så dåligt bokligt självförtroende att tanken aldrig slog henne att söka efter kunskap i böcker.

   Radera
  2. Kristina Sandberg har ju tagit mycket av de historiska praktiska detaljerna från Rut Berggrens bok "Erikas dagbok", som för övrigt förvånansvärt få personer verkar känna till!

   Radera
  3. Jag är en av förvånansvärt få, men nu har jag googlat. Verkar vara en intressant dagbok.

   Radera
 2. Fick intrycket att mannen hennes läste. Nog borde han ha haft Nordisk familjebok i hyllan tänker jag.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Nordisk_familjebok

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker mig också minnas att de hade ett uppslagsverk. Men jag tror inte hon vågade sig nära det.

   Radera