onsdag 18 mars 2015

Lewismannen

Här är mars månads spänningsroman, än hänger jag bra med i Mias Spänningsutmaning. Nu har jag läst Lewismannen också. Den skulle vara bättre än Svarthuset, sa alla. Och det var den. Och om Peter May bara ville sluta skriva spänning skulle han vara helt fantastisk! För han gestaltar barndomstrauman, trasslig vuxenkärlek, sorg och äldreblivande på ett helt magnifikt sätt. Lägg dessutom till suveräna miljöskildringar och snyggt komponerade historiska handlingar. Det är bara två saker jag önskar att han ändrade; sluta låta folk ramla ner från höjder i alla böckerna (jag är höjdrädd) och sluta försöka krysta fram spänningsmoment. Det är så irriterande när huvudpersonerna plötsligt beter sig ologiskt och inte alls i linje med "sin karaktär" för att bädda för något otäckt moment. Men bortsett från detta rekommenderar jag gärna Peter May.

LEWISMANNEN
Författare: Peter May
Översättare: Charlotte Hjukström
Uppläsare: Mats Eklund
Förlag: Bokförlaget HörOpp (2014)
Serie: Isle of Lewis-trilogin (del 2)
Köp: Adlibris, Bokus

11 kommentarer:

 1. Jag skall läsa Lewismannen i april. Ser så mycket fram emot det. Tokgillade Svarthuset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade också Svarthuset, förutom ett par konstruerade spänningsmoment. Men som du kanske förstår är det svårt att skriva spänning så att jag blir helt nöjd :)

   Radera
 2. Håller med dig. Många deckarförfattare borde skriva romaner istället, se bara Karin Wahlberg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm, Wahlberg har jag inte läst, men nu blev jag nyfiken.

   Radera
 3. höjder är läskigt... (sönerna bergsklättrar, så det är inte ärftligt :)

  SvaraRadera
 4. Jag älskade Svarthuset och ska läsa Lewismannen. Miljö- och personskildringarna var fantastiska och deckarstuket fungerade riktigt bra också. Men jag älskar ju deckare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag är ju i ärlighets namn lite trött på deckare så jag är kanske överdrivet kritisk.

   Radera
 5. Läser faktiskt denna just nu. Jag vet inte hur karln gör, men jag är helt såld på miljöbeskrivningarna. Och jag brukar inte ens gilla sådant :)

  SvaraRadera
 6. Den var riktigt bra, och bra beskrivningar.

  SvaraRadera