söndag 18 januari 2015

Skyline

Skyline av Patricia Schonstein Pinnock, i översättning av Roy Isaksson, utgiven av Tranan/En bok för alla, 2006

Skyline kallas ett slitet hyreshus i Kapstaden dit människor från Afrikas alla hörn beger för att söka en fristad i Mandelas rike. Här bor den unga berättaren tillsammans med sin yngre, autisktiska syster Mossie och deras alkoholiserade mamma. Här bor också flyktingar som illegalt strömmar in i landet på flykt från brutala krig, torka, svält och fattigdom. Här bor poeten Liberty som diktar om sin tid som kämpe i Rhodesia, här bor Bernhard som målar och berättar om hur han förlorade fru och barn under flykten från Moçambique, här bor transvestiteter och droghandlare. Gemensamt för många av dem är att de upplevt händelser så traumatiska att de aldrig blir fria från minnena. I Skyline möts de och delar sina berättelser med varandra.

De flyktingar som kommer till Sydafrika bär alla på mycket damm:
"Det finns damm i dessa människor; rött damm och brunt damm och damm från uttorkade flodbäddar. De bär damm från krigets förbrända fält. En del är pudrade med koldamm och asbestdamm eller damm från de gamla koppargruvorna. Det finns de som är täckta av benmjöl lämnat åt vinden efter masslakter. Andra är avtrubbade av dammet från Slim-folket (de aidssjuka) som har tynat bort. Alla kommer hit på jakt efter ett nytt liv."
"Kriget vill att jag ska se att det är mäktigare än något bra, att det inte kan hållas tillbaka av icke-krig. Icke-krig är bara en fjäril på mjuka kronblad. Stark vind eller gassande sol får den att förtorka."
Den brutala och omskakande handlingen är författad på utsökt, lyrisk prosa, vilket skapar en kontrast som är nödvändig för att man som läsare ska kunna stå ut med alla lemlästningar, våldtäkter och tortyrliknande avrättningar. I slutet av varje kort kapitel beskrivs Bernhards målningar, dessa ger texten som helhet ett fantastiskt lyft.

 
Som läsare blir man oerhört berörd och uppskakad av de berättelser som delas i romanen, särskilt påfrestande är det att läsa om hur alla barn drabbas av krigen och våldet. Därför är det naturligtvis mycket angeläget att läsa den här romanen.
 
Andra som läst är: Anna, Bokhora.

6 kommentarer:

 1. Verkar vara en mycket intressant bok. Jag vill läsa mer litteratur från och om Afrika. Tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Skyline är verkligen en mycket speciell, vacker och skrämmande roman.

   Radera
 2. Jag läste den boken för ett par år sedan och tyckte mycket om den Stark läsupplevelse som fanns med i tankarna länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en del historier är verkligen svåra att lägga undan mentalt.

   Radera
 3. Blev väldigt sugen, så sugen att jag genast köpte den på bokbörsen....:-)

  SvaraRadera