lördag 31 januari 2015

Lita på din läsare

Har precis börjat läsa Hilary Mantels självbiografiska Skuggan av ett liv och har bara kommit ett par sidor in i den när jag myser över hennes sätt att beskriva hur författaren ska tänka på sina läsare: "Lita på din läsare, sluta skedmata din läsare, sluta vara nedlåtande mot din läsare, beröm din läsare för att vara åtminstone lika smart som du, och sluta vara så jäkla behagsjuk: du i raden längst bak kan du vara snäll att koppla av charmen!" (s 14). Ja, just så vill jag som läsare bli bemött och just så tycker jag att Mantel skriver i den hittills enda roman jag läst av henne - Wolf Hall. (Jag har För in de döda oläst i hyllan än så länge, fick den i julklapp.)

4 kommentarer:

 1. Det här citatet önskar jag att jag hade känt till i fredags när jag skulle skriva mitt jerkainlägg om upprepningar. Tror upprepningar många gånger beror på att författaren inte vågar lita på att läsaren förstår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, åtminstone om det är upprepningar som känns onödiga rent språkligt.

   Radera
 2. Precis det citatet var jag tvungen att ta med i min text om boken på kulturkollo. Jag tycker hon säger det så bra!http://www.kulturkollo.se/2015/01/24/skuggan-av-ett-liv-hilary-mantels-memoar/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det en perfekt beskrivning av hur man vill bli bemött som läsare :)

   Radera