tisdag 7 oktober 2014

Ungern, Bokmässan och Esterházy

 
Nästa år är temat för Bokmässan Ungern. Om jag ska vara helt ärlig tycker jag nog att de senaste årens teman varit väl smala, men kanske är det en förutsättning för att administrera det hela. De enda ungerska författare jag läst är Imre Kertész, Péter Nádas och Péter Esterházy. Kertész är en av mina favoriter bland Nobelpristagarna med sin fantastiska roman om en ung pojke under förintelsens tid, Mannen utan öde. Av Nádas har jag läst en drömlik roman, Fotograferingens vackra historia. Och av Esterházy har jag läst en mycket speciell roman, Ingen konst, som bland annat handlar om fotboll. Både Nádas och Esterházy är nog tänkbara Nobelpriskandidater.

Esterházy var på Bokmässan redan i år och han var en millisekund från att fråga om han fick slå sig ner bredvid mig när någon annan trängde sig före! Det var mycket irriterade! Jag hade hoppats få en pratstund med honom och hans sällskap vid fikat.

Vilka andra författare finns det i Ungern? Har ni några bra lästips till mig?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar