söndag 13 juli 2014

Min första Tartt

Ja då har jag äntligen läst min första Donna Tartt, den så omtalade Den hemliga historien. Och kanske hade jag tyckt att den var intressant om jag läst den när jag var i 20-årsåldern, nu tyckte jag att den var ganska pladdrig. Historien handlar om ett gäng riktiga kufar som läser grekiska på universitetet. Flera av dem har helt snöat in på gamla myter och försöker återuppliva dem. Med katastrofal följd. Sedan drabbas de av ruelser i sann Raskolnikovanda och försöker lindra dessa med allehanda droger. Mest intressant är författarens alla blinkningar till "den stora litteraturen", här finns paralleller till allt från Iliaden till Den store Gatsby. Någon mer Tartt tror jag inte att det blir om inte någon av er lyckas övertyga mig. Vad har ni läst av Tartt?

5 kommentarer:

 1. Aj då, avskyr pratiga böcker, nu åkte den längre ner i läshögen.

  SvaraRadera
 2. Jag läste den här för några år sedan och tyckte att första halvan bra bra, men sedan tappade jag intresset. Trots att jag inte tyckte att boken var sådär överrumplande bra så är jag faktiskt sugen på att läsa Steglitsan så småningom.

  SvaraRadera
 3. Har två böcker av Tartt på plattan. Skall väl läsa dem mågon gång framöver.

  SvaraRadera
 4. Jag tycker bäst om Steglitsan så långt. Jag gillar blinkningarna till annan kultur mycket. I Steglitsan var det konstreferenser och en hel del litterturblinkningar. Om DHH var grekiska myter så var Steglitsan dickensk.

  SvaraRadera