lördag 7 juni 2014

Högläsning

Läser ni hemma för era barn? Ja, jag antar att de flesta som läser en bokblogg faktiskt läser för sina barn också. Om ni vill läsa en barnbibliotekaries tankar om högläsning vill jag tipsa om att läsa hos Carolina. Man blir bekymrad över att så många barn inte blir lästa för hemma, kanske kan vi tillsammans hjälpa till genom att prata om hur mysigt det faktiskt är.

Dottern i det här huset är mer en spelare än en bokmal. Hon har alltid gillat teknik och spelar nu helst Minecraft. Men böckerna tar ändå en ganska stor plats eftersom vi högläser en stund varje kväll. Stora favoriter är serien om Narnia, alla Jo Salmsons serier och hästböckerna om Teddy och Sigge. Idag var jag på bibblan och lånade en ny serie, bibliotekarien tipsade om Spiderwick, hoppas de är bra. Just nu läser vi dessutom Slottet av is av Janina Kastevik, en bok som verkligen utmanar dotterns bild av hur familjer fungerar. Vi har hittills läst halva och jag tycker att den är mycket bra. Det gör dottern också. Vad läser ni för era barn?8 kommentarer:

 1. Min 25-årige son frågade mig nyss vilka böcker jag läste för honom? Ibland tror jag att jag läser mer för mina barnbarn....

  SvaraRadera
 2. Tack för att du länkar! :)
  Salmsons böcker är verkligen fantastiska högläsningsböcker. Slottet av is en riktig pärla.
  Hemma hos oss läser vi just nu om Artemis Fowl. Barnen (13 och 15) fascineras av vätteteknologin och fnissar åt den smarta humorn.

  SvaraRadera
 3. Åhh, vi läste allt möjligt! Mycket Pettson och Findus, Alfons, Billy, Charlie och Lola, olika sagor om drakar... Mest minns jag hur det var att läsa Mamma Mu, jag hade de bästa rösterna av alla till Mamma Mu och till Kråkan, men fick allid ont i halsen av det... Sen började sonen läsa själv redan när han var 4 och när han var 6 läste han Harry Potter, så då fick inte vi läsa längre... Men jag läste ändå "Det blåser på månen" för dem när de redan läste själva, bara för att jag ville ha den läsupplevelsen med dem...

  SvaraRadera
 4. Salmson, Bross och Ulf Nilsson är favoriter. Nyss har vi också hittat böckerna om draktränaren av Cressida Cowell som älskas av den annars ganska kräsna sexåringen. Min åttaåring läser en hel del själv men aldrig i livet att vi skulle sluta med kvällsmysläsningen, det är ju ofta dagens allra mysigaste stund!

  SvaraRadera
 5. Jag läste Laura Ingalls Wilder böcker för mina troll. Och "Hjältar och Monster på Himlavalvet". Ja, och självklart Vi Far / Vi Flyr / Vi Flyger av Terry Pratchett. Men, nu läser Stortrollet (11 år) helst hästböcker och Lilltrollet (snart 9 år) vill ogärna släppa från sig Harry Potter. Högläsning är för långsamt, det är snabbare att läsa själva nu. :)

  SvaraRadera
 6. Barn har jag inte men min partner och jag läser högt för varandra och det är det mest mysiga och romantiska jag vet. Vi har läst allt från Hemsöborna till Hertigens kartonger och just nu tyska satiren Han är tillbaka.

  SvaraRadera
 7. Anna Mühlenbock14 juni 2014 kl. 08:10

  Dottern är bara 2 år, men en riktig bokmal. Vi läser allt möjligt, men det blir mycket Alfons just nu. Biblioteket besöker vi 1-2 gånger per vecka, himla smidigt att det ligger nära förskolan.

  SvaraRadera