lördag 7 december 2013

Jorden Runt IV - Oceanien

Jag hoppas att ni rest vidare även om er reseledare varit senfärdig med bloggandet den senaste veckan. Denna gång gåt färden vidare österut ända bort till Australien och Nya Zealand. Och på det här resestoppet fokuserar vi lite extra på noveller och barn- och ungdomslitteratur. Hoppas att något faller er i smaken. Som vanligt skriver jag ett inlägg i slutet av månaden där jag vill att ni ska posta era länkar.

Thomas Keneally - The Daughters of Mars

From the acclaimed author of Schindler's List comes the epic, unforgettable story of two sisters whose lives are transformed by the cataclysm of the First World War. IN 1915, Naomi and Sally Durance, two spirited Australian sisters, join the war effort as nurses, escaping the confines of their father's farm and carrying a guilty secret with them. Though they are used to tending the sick, nothing could have prepared them for what they confront, first on a hospital ship near Gallipoli, then on the Western Front. Yet amid the carnage, the sisters become the friends they never were at home and find them-selves courageous in the face of extreme danger and also the hostility from some on their own side. There is great bravery, humor, and compassion, too, and the inspiring example of the remarkable women they serve alongside. In France, where Naomi nurses in a hospital set up by the eccen-tric Lady Tarlton while Sally works in a casualty clearing station, each meets an exceptional man: the kind of men for whom they might give up some of their newfound independence--if only they all survive. At once vast in scope and extraordinarily intimate, The Daughters of Mars brings World War I vividly to life from an uncommon perspec-tive. Thomas Keneally has written a remarkable novel about suffering and transcendence, despair and triumph, and the simple acts of decency that make us human even in a world gone mad.Shaun Tan - Ankomsten

Ankomsten är en berättelse utan ord som kan utspelas i en sedan länge försvunnen tid men som är lika aktuell idag. En man lämnar sin fru och sitt barn för att söka en bättre framtid i ett okänt land på andra sidan av ett stort hav. Han kommer till en förvirrande stad med främmande vanor, märkliga djur, mystiska flytande saker och ett otydbart språk. Med bara en resväska och en handfull mynt måste utvandraren hitta ett ställe att bo på, mat att äta och något slags lönande arbete. Han får hjälp av sympatiska främlingar, var och en bärandes på sin egen outtalade historia: berättelser om kamp och överlevnad i en värld full av obegripligt våld och turbulens, men även hopp.


Melina Marchetta - Jellicoe Road

Som barn överges Taylor på 7-Eleven av sin mamma. Sex år senare börjar det förflutna komma ikapp henne då ännu en person i Taylors närhet försvinner, och en annan återvänder. Samtidigt pågår gängkriget på Jellicoe internatskola för fullt och ett manuskript visar sig innehålla nyckeln till Taylors förflutna. Vilka var barnen som var med om det fruktansvärda för 22 år sedan? Är deras öden sammanflätade med Taylors?

Jellicoe road är inte bara en suggestiv spänningsroman som håller läsaren i ett kompromisslöst grepp. Det är också en vacker, skakande och intrikat skildring om två generationers vänskapsband som visar hjärtskärande likheter med varandra. Ett finmaskigt nät som spänner över tid och rum. Berättelsen kan börja.


Australien berättar : drömtidens framtid : nitton noveller

De flesta svenskar, också de hyggligt belästa, får lätt något panikslaget i blicken om de ombeds nämna en enda australiensisk författare skriver Jan Arnald i förordet till Australien berättar som är en antologi med ett brett urval av samtidsförfattare från denna ofta förbisedda kontinent.

Den aboriginska urbefolkningen har den längsta obrutna kulturhistorien av jordklotets alla folkslag, men ur ett västerländskt perspektiv är den australiensiska litteraturen i stort sätt nyfödd. I denna antologi finns såväl aboriginska som icke-aboriginska författare representerade. På olika sätt förhåller de sig till det australiska; dess samhälle såväl som dess säregna mytologi. Inte minst bearbetar flera av författarna på olika sätt sin egen historia. Först i februari 2008 bad den australiensiska staten officiellt om ursäkt för sin förtryckarpolitik gentemot aboriginerna.

Australien berättar fyller en lucka i den bokliga allmänbildningen i Sverige, genom att ge läsare möjligheten att bekanta sig med noveller som sträcker sig från det komiska till det tragiska, från det underhållande till det reflekterande mer sällan än inte på en och samma gång.


Katerine Mansfield - Den nya Isabel

Om livet ändå kunde vara lika enkelt som förut! Innan allt förändrades. Innan Isabel förändrades. Solen gassar, det är lördag eftermiddag och William är på väg hem till sitt hus på landet efter en arbetsvecka i London. Han längtar efter sin fru Isabel och sina små pojkar Paddy och Johnny, men undrar om den här helgen kommer att bli likadan som de senaste ... Scenen är 20-tal och den engelska landsbygden dallrar i sommarhettan. Bland kulörta parasoller, slånbärsgindrinkar och hedonistiska konstnärsbohemer möter vi det unga paret William och Isabel, som försöker hitta sig själva och varandra i den sköna nya värld som ligger öppen framför dem. Men förändring är inte alltid lika enkel.

Katherine Mansfield räknas som en av det tidiga 1900-talets främsta novellförfattare och en av de mest inflytelserika. Själv såg hon sitt författarskap som oundvikligt och hävdade att hon var "i första hand författare, sedan kvinna". Med sin penna utmanade hon världen och det förväntade - gärna vackert och känslosamt men alltid med den bitande ironin lurande runt hörnet.

4 kommentarer:

 1. Har precis fått hem Australien berättar och Jellicoe Road, och ser verkligen fram emot att läsa båda!

  SvaraRadera
 2. Jag ska snart ge mig på Jellicoe Road, det ser jag fram emot!

  SvaraRadera
 3. Har börjat med Daughters of March, verkar lovande.

  SvaraRadera
 4. Jag planerar att läsa Jellicoe road samt försöka hinna bjuda på någon australiensisk maträtt alternativt bakverk.

  SvaraRadera