torsdag 26 december 2013

Cykelmysteriet

Cykelmysteriet, text av Martin Widmark, illustrationer av Helena Willis, utgiven av Bonnier Carlsen, 2013

Lasse har tränat stenhårt hela vintern och våren inför Vallebyloppet. På startfältet står också brevbäraren Franco Bollo, som har cyklandet i blodet, spåkvinnan Tahita, som sett i sin spåkula att hon kommer att vinna och lantbrukare Gardéns dotter Emelie. Under loppet händer många oväntade saker och när alla gått i mål är det inte så lätt att säga vem som vann. Hur många har egentligen fuskat? Som tur är har Lasse och Maja koll på läget.

Som vanligt har den här LasseMaja-deckaren (den 22a i ordningen!) en klurig intrig som får alla barn intresserade. Temat den här gången är dessutom fusk, något som alla barn har mycket bestämda åsikter om. Jag högläste boken för fem barn i åldern fem till åtta år och de uttryckte många indignerade åsikter om vuxna som försöker lura barn. Så får man faktiskt inte göra!

Som högläsningsbok är Cykelmysteriet således mycket engagerade, den är dessutom lättläst, har tokroliga repliker och detaljerade illustrationer som framkallar många fniss. Att illustrationerna numer är i färg förgyller tittandet för många barn. Fart och fläkt, spänning och humor präglar alla böckerna om LasseMajas Detektivbyrå. Vi har nu läst en stor andel av de 22 böckerna och Cykelmysteriet är en av mina favoriter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar