måndag 22 juli 2013

Tematrio - Serier

Det skulle tyvärr passat med sjukdom som tema den här veckan, men det blir ju för deppigt. Bättre att försöka hosta och snörvla sig genom några serier. Berätta om tre bra serier/grafiska romaner!


1. Persepolis av Marjane Satrapi var min första i genren. Jag är oerhört imponerad över hur små medel författaren använder för att skapa inre bilder hos mig som är klart mer detaljerade och realistiska än de schematiska teckningarna i boken. Kort handlar Persepolis om en ung kvinnas sökande efter en identitet och ett land som går från kaos till förtryck.

2. Mats kamp av Mats Jonsson är en socialrealistisk skildring fylld av både humor och vrede. Här utdelas en hel del råsopar mot dagens statussamhälle, familjen som ett projekt och den allmänna sociala nedrustningen. Världens bästa skitskola och lärarnas arbetssituation får rejäl och välförtjänt kritik samtidigt som författaren belyser både klass- och könsaspekter i vår samtid. Kanonbra!

3. Inledningsvis var jag ganska skeptisk till att läsa Jane Eyre i Amy Corzines tappning, men faktum är att jag gillade serieversionen. Naturligtvis går en del stämning förlorad och berättelsen blir något ytligare, men jag dras ändå in i handlingen och känner med huvudpersonerna. I en serieroman blir det av naturliga skäl mycket fokus på dialoger och en del annan text försvinner. Ibland blir det lite stolpigt, men för det mesta fungerar det förvånansvärt bra i Jane Eyre.

14 kommentarer:

 1. Jag har inte riktigt växt upp, läser fortfarande serietidningar istället för grafiska romaner :) Har skrivit ett litet inlägg ändå:
  http://mshisingen.blogspot.com/2013/07/tematrio-tecknat.html

  SvaraRadera
 2. Mats kamp låter riktigt bra, ska hålla ögonen efter den.

  SvaraRadera
 3. Vad tråkigt att du är sjuk- god bättring önskar jag. http://pepparkaksbokhyllan.wordpress.com/2013/07/22/tematrio-serier/

  SvaraRadera
 4. Kul tema! Serier är en relativt ny bekantskap för mig, men jag har verkligen kommit att gilla formatet.

  SvaraRadera
 5. Mina tre finns här. Jag hade ganska stor ågren över vad jag skulle välja.

  SvaraRadera
 6. Jag är inte van att läsa serier, så det här temat var en utmaning för mig! Listade tre seriealbum jag är sugen på att läsa. http://bakbokmat.wordpress.com/2013/07/22/seriealbum/

  SvaraRadera
 7. Här är min trio: http://www.pocketblogg.se/2013/07/tematrio-serier/

  Hade också en del ågren. Det finns ju så mycket.

  SvaraRadera
 8. Hoppas du blir frisk snart!

  SvaraRadera
 9. Läser inte så mycket serier, but I know what I like: min trio

  SvaraRadera
 10. Här kommer mina serier, jag hoppas få massor av tips av den här trion!
  http://frejareddevil.wordpress.com/2013/07/23/nattlig-triss-i-serier/

  SvaraRadera
 11. Mitt svar finns här: http://www.fjii.se/?p=121

  SvaraRadera
 12. En trio kommer här:
  http://skrivalasaleva.wordpress.com/2013/07/24/tematrio-serier-och-grafiska-romaner/

  SvaraRadera
 13. Jag hr ingen tematrio men skrev ett inlägg i alla fall och hoppas att det är okej :)

  http://romeoandjuliet.blogg.se/2013/july/tematrio-serier.html

  SvaraRadera
 14. Får hoppa denna vecka. Det enda jag läser i den här vägen är Get Fuzzy och det är ju korta seriestripar och inte riktigt samma sak som detta. Kul att läsa tips dock.

  SvaraRadera