fredag 26 juli 2013

Jorden Runt IV - Information

Här kommer information om den kommande Jorden Runtresan, den fjärde för en del av oss. Vi avreser i september. I början av varje månad anländer vi till ett nytt resmål och jag kommer då att kortfattat presentera de böcker man kan välja mellan. Välj en (eller fler om ni har lust), läs den och skriv något om den på er blogg. (Om man läst alla eller absolut vill läsa något annat från resmålet går det också bra, men poängen med att läsa samma böcker är naturligtvis att vi ska kunna diskutera dem). I slutet av varje månad skriver jag en sammanfattning över resmålet och vill då att ni kommenterar med länkar till era inlägg så att jag kan skapa en länklista. Om ni inte har en egen blogg, kan ni posta era kommentarer angående den lästa boken i samband med att jag skriver om resmålet.

Så här ser den planerade resrutten ut:

September - Europa
Andrej Platonov - Lyckliga Moskva (Ryssland)
Silvia Avallone - Stål - (Italien)
Astrid Rosenfeld - Adams arv (Tyskland)
Hilary Mantel - Wolf Hall (England)
Jean-Marie Gustave Le Clézio - Pawana (Frankrike)

Oktober -Afrika
Elieshi Lema - Bränd jord - (Tanzania)
Calixthe Beyala - Ännu talar träden (Kamerun)
Ngũgĩ wa Thiong'o - En blomma av blod (Kenya)
Lina Ben Mhenni - Tunisian girl : en bloggares berättelse om den arabiska våren (Tunisien)
Kopano Matlwa - Coconut (Sydafrika)

November - Asien
Susan Abulhawa - Morgon i Jenin (Palestina)
Zeina Abirached - Svalornas lek: Dö, Resa, Återvända - (Libanon)
Mo Yan - Vitlöksballaderna - (Kina)
Kim Thúy - Mãn (Vietnam)
Atiq Rahimi - Jord och aska (Afghanistan)

December - Oceanien
Thomas Keneally - The Daughters of Mars
Shaun Tan - Ankomsten
Melina Marchetta - Jellicoe Road
Australien berättar : drömtidens framtid : nitton noveller
Katerine Mansfield - Den nya Isabel (Nya Zealand)

Januari - Amerika
Neil Gaiman - Coraline (USA)
F Scott Fitzgerald - Det sällsamma fallet Benjamin Button (USA)
Sylvia Plath - Glaskupan (USA)
Machado de Assis - Vansinnesläkaren (Brasilien)
Jorge Luis Borges - Fiktioner (Argentina)

Resan har kortats av till fem etapper, men i gengäld finns det fler böcker att välja mellan vid varje etappstopp. Jag har försökt ta med något lite mindre krävande (t ex en novell eller en seriebok) på varje etapp. Man kan naturligtvis även välja att vara med på vissa delar av resan. Virtuella och bokliga resor har ju just den fördelen :-) Hoppa av och på som det behagar er.

Hänger ni med?

32 kommentarer:

 1. Det var en spännande idé så vem vet!!! Du har valt ut många intressanta böcker!!

  Jag håller på med Wolf Hall och den är en riktigt MÄKTIG tegelsten men mycket läsvärd. Morgon i Jenin tyckte jag däremot inte alls om. Kompisarna i bokcirkeln höll i princip med mig om den men blev gripna av den viktiga berättelsen: http://patrikenander.wordpress.com/2013/04/07/om-det-palestinska-folkets-ode-en-viktig-men-tyvarr-undermalig-bok-susan-abulhawa-morgon-i-jenin-roman/
  Adams arv är också mycket läsvärd även om jag hade vissa resrvationer: http://patrikenander.wordpress.com/2013/02/19/en-riktig-berattare-ar-fodd-astrid-rosenfeld-adams-arv-roman/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jenin har jag valt just för berättelsen även om jag misstänker att jag också kommer att ha vissa invändningar.

   När det gäller Adams arv tänker vi lite olika. Jag har läst din recension. Jag är mer positiv till att förintelsetemat vävs in även i romaner som inte i första hand avser att gestalta dess ohygglighet. Jag vill inte att "förintelsegenren" ska separeras från annan litteratur utan finnas som en oundviklig del om man väljer att skriva om tidsperioden. Jag tror att det på detta vis blir svårare att glömma eller försöka förvanska verkligheten.

   Hoppas du väljer att läsa Platonov, jag har ännu inte läst men fått goda rekommendationer.

   Radera
 2. Kommer säkert att delta. Har någon eller några av böckerna du nämner från alla världsdelar utom Afrika. Kanske köper på mig någon från Afrika eller så läser jag istället Lila hibiskus av Chimamanda Ngozi Adichie, en bok som jag har i bokhyllan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lila Hibiskus är riktigt bra, den blir en bra ersättningsbok om du väljer att göra så :)

   Radera
 3. Jag avslutar min värlsutmaning i september så jag hänger med!

  SvaraRadera
 4. Jag är väldigt ressugen och hänger gärna med! Valet för Asien blir Mãn, i övrigt håller jag det lite öppet. Vilken rolig idé med en jordenruntresa. Det blir lite som en virtuell bokcirkel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, bokcirkel med tema brukar jag tänka och jag gillar ju dessutom att resa ;) Du kanske kan bjuda på något passande matrecept på resestoppen?

   Radera
  2. Det kan jag gärna göra! Vilken trevlig idé!

   Radera
 5. Låter riktigt spännande, jag får fundera på det!

  SvaraRadera
 6. hade tänkt försöka mig på att läsa Rumänien i september, men det får kanske bli i augusti då. Någon bok inför Bokmässan får det allt bli ändå. Wolf Hall ligger på vänt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att jag får till ngt rumänskt i år...

   Radera
 7. Klart jag är på! Kommer läsa Wolf Hall på Europa och såklart köra repriser på min blogg på de titlar jag läst tidigare. Så kan jag vara med och bidra på fler sätt. Kul med jorden runt!

  SvaraRadera
 8. Jag hänger på. Wolf Hall står oläst i bokhyllan och väntar. :)

  SvaraRadera
 9. Jag vill oockså vara med!! Låter spännande!!

  SvaraRadera
 10. Jag är ju med som du vet, älskar dina boktips inför dessa resor! Vill läsa Wolf Hall men den kommer väl ut först om ett tag och eftersom jag ska låna den på bibblan så hinner jag inte den.
  Så det blir Lyckliga Moskva eller Stål i september! Sen får vi se....:-)

  SvaraRadera
 11. Vad roligt! Jag kommer att vara med. Jag börjar nog med Lyckliga Moskva och kanske Adams arv. Har En morgon i Jemen i bokhytllan oläst.:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lyckliga Moskva har jag precis beställt från Adlibris :)

   Radera
 12. Klart jag hänger med! Jag börjar nog med "Stål".Ser fram emot resan! :)

  SvaraRadera
 13. Nu blir jag riktigt ressugen! Klart jag hänger på! Wolf Hall som många pratar om gör mig nyfiken... Jag har redan läst Stål och tyckte den var något av det bästa jag läst på länge. Det var inte så länge sedan jag läste en annan bok än den föreslagna av Kim Thuy, nämligen Ru - också jättebra. Plath och Borges har jag också läst, men i övrigt blev det många intressanta boktips för mig på din lista. Verkligen spännande urval!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du hänger med. Böckerna är ju en blandning av sån't jag läst och gillat och sån't jag hoppas ska visa sig bra. Älskade också både Stål och Ru och tänker mig en omläsning av Plath som det nog var 25 år sedan jag läste.

   Radera
 14. Vad roligt det här låter! Jag försöker haka på, kul med lite ny inspiration på bokfronten. Jag har bara Stål av Silvia Avallone hittills men varje ursäkt till att köpa en ny bok är bra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, alla ursäkter är bra :) Välkommen till utmaningen.

   Radera
 15. Efter en del velande har jag bestämt mig för att följa med. Wolf hall och en del andra har jag redan läst men något nytt ska det ändå bli.
  http://mimmimarie.blogspot.se/2013/08/jorden-runt-igen.html

  SvaraRadera
 16. Beredd: http://violensboksida.bloggplatsen.se/2013/08/10/10052161-lyrans-jordenrunt-2013/

  SvaraRadera
 17. Ok Lyran! Pawana det blir! En nobelpristagare sitter ju inte fel heller om man säger så......:-)

  SvaraRadera
 18. Hm, det verkar kul och spännande, får fundera lite på saken!

  SvaraRadera