lördag 3 november 2012

Rabarbertjuven

Rabarbertjuven, text av Vanja Persson, illustrationer av Christoffer Hansen, utgiven av Magic Wonders, 2012

Tant Annies rabarber har försvunnit och Liam lovar att försöka hitta tjuven. Han tar på sig tänkarmössan, tar fram förstoringsglaset och hittar ett spår att följa. Under letandet får Liam fler uppdrag, tjuven har tagit kaninen Boris och några tomater också. Till slut lyckas i alla fall Liam lösa gåtan med de försvunna sakerna.

Raberbertjuven är en typisk barndeckare med olika ledtrådar att följa. Berättelsen är lättläst och illustrationerna är stora och färgglada. Det som gör den här boken speciell är att Liam sitter i rullstol. Och om det är något som verkligen saknas i svensk barnlitteratur är det barn med fysiska funktionsnedsättningar. Särskilt bra i Rabarbertjuven är det dessutom att texten inte ens berör det faktum att Liam har en funktionsnedsättning. För när det gäller att följa ledtrådar och lösa deckargåtor spelar det ingen roll om man sitter i rullstol eller inte.

Boken rekommenderas till barn i förskoleåldern 3-6 och den borde läsas på alla förskolor.

2 kommentarer:

  1. Først og fremst vil jeg gjerne berømme deg for din utrolig fine blogg - både design og innlegg er veldig bra! Foruten å følge bloggen din på Facebook, har jeg satt deg på min bloggliste som viser bloggere jeg følger.

    Takk for spennende og interessante innlegg, samt en god porsjon inspirasjon : )

    Grattis forresten med ditt pågebynte litteraturstudium - må være digg å bli matet med litteratur og lære masse nytt : )

    Ha en fredelig og fin søndag!

    SvaraRadera