tisdag 20 november 2012

Nina av en slump

Nina av en slump av Michèle Lesbre, utgiven av Sekwa, 2012

Den unga Nina är frisörlärling i en liten stad i norra Frankrike. I stället för att vara Nina av en slump drömmer hon om att vara Nina i Tjechovs Måsen. Hon drömmer om att stå på scenen, om att ha en viktig roll att spela. Nina bor tillsammans med sin ensamstående mor Suzy, en kvinna som arbetar inom textilindustrin, organiserar strejker och hungrar efter en mans kärlek. Handlingen i Nina av en slump utspelar sig under några få dagar då Nina letar efter en födelsedagspresent till modern, kvinnorna på fabriken planerar en proteststrejk och Nina besöker textilfabrikens direktör i dennes hem.

Vad är slump och vad är planerat? Vad är verkligt och vad är fantasi? De frågorna genomsyrar berättelsen om Nina, dock utan att ge tydliga svar. Framför allt händelserna hos den obehaglige direktör Delplat lämnar frågetecken efter sig. Sekvenserna där Nina tänker tillbaks på besöket hos Delplat har ett drömliknande tonfall samtidigt som texten suggestivt driver berättelsen fram mot den avgörande handlingen, det obönhörliga ögonblicket.

Nina är en ung kvinna som försöker hitta sin plats i tillvaron. Hon längtar efter att få vara betydelsefull, framför allt för sin mor. Men modern har så många egna otillfredsställda behov som skymmer dottern. Stämningen i Nina av en slump är vemodig och berättelsen präglas av kvinnors livsvillkor, deras samhörighet och deras kamp. Trots dramatiska inslag är det vilsamt att läsa Lesbres prosa.

Av Lesbre har jag tidigare läst och förälskat mig i Den röda soffan. Nina av en slump gjorde mig inte på något vis besviken, det här är en roman som lever upp till högt ställda förväntningar. Sammantaget är Nina av en slump en vemodig berättelse om att växa upp i ett samhälle där kvinnors överlevnad bygger på deras vänskap och solidaritet med varandra.

Andra som läst är Vaka över ensamheten, Enligt Ooch dagarna går.

3 kommentarer:

 1. Hej,

  Besökstoppen är en helt ny bloggtopplista som har fiffiga funktioner som att kunna knyta etiketter till sitt konto och en sökfunktion på sidan. Detta för att bloggläsare ska kunna hitta nya bloggar på ett enkelt sätt. Hela idén med Besökstoppen är att sidan riktar sig främst till bloggläsare och inte bara bloggare, som andra topplistor riktar sig till.

  Medlemmar får en lättillgänglig och snyggt presenterad statistik och självklart kommer det generera mer besök till er blogg eftersom fler kommer att uppmärksamma den via Besökstoppen. Medlemskap är så klart gratis.

  Mvh
  Besökstoppen

  SvaraRadera
 2. Så fint att läsa om Nina hos dig. Tack för dina tankar!

  SvaraRadera