torsdag 1 december 2011

Jorden Runt 3 - Västeuropa

Dags att bege oss av hemåt. På vägen gör vi resstopp i England, Spanien och Frankrike. Hoppas att ni hittar en bok/böcker som passar er smak. Nedan finns korta beskrivningar av böckerna, de är lånade från förlagen och bokhandeln.

Med livet framför sej av Émil Ajar (Frankrike)

Momo är en nyfiken och oskyldig pojke med ett stort hjärta. Fast han vet inte mycket om sig själv, inte ens varifrån han kommer och hur gammal han är. Tillsammans med madame Rosa, en pensionerad prostituerad, bor han i en liten lägenhet i Paris. Det är madame Rosa som lär honom allt om livet och vad som ligger framför honom. När hon blir för gammal och inte längre orkar ta hand om de andra glädjeflickornas barn är det dags för Momo att ta över. Han kanske ännu inte vet så mycket om livet - men han är villig att lära och mellan honom och madame Rosa växer en fantastisk och hänförande vänskap fram.

Émile Ajars stora succé Med livet framför sej från 1975 kommer nu i en efterlängtad nyutgåva. Med underbara karaktärer, hjärtskärande handling och självuppfunnet språk har Ajar skapat ett mästerverk som varit helt stilbildande. Efter att ha läst den här boken tänker man länge på Momo och hans vänner: den makalösa madame Rosa, den elegante sutenören monsieur M'Da och transvestiten Lola som varit boxare i Senegal.


En dag av David Nicholls (England)

Du kan leva hela ditt liv utan att inse att det du letar efter finns rakt framför dig ... 15 juli 1988. Emma och Dexter tillbringar en natt tillsammans efter examen på universitetet. I morgon måste de gå skilda vägar. Men var kommer de att vara den här dagen om ett år? Och varje år som följer? En dag är en historia om kärlek och vänskap, om livet mellan 20 och 40. Det är en romantisk komedi med djup och värme, en bok man aldrig glömmer.

David Nicholls (f. 1966) är författare till flera böcker, film- och tv-manus, bl a romanerna På vinst och förlust och Mitt livs roll, samt manus till den populära tv-serien Kalla fötter (Cold feet).

 Alla själar av Javier Marías (Spanien)

För den spanske gästläraren i Oxford är sinnelag och sedvänjor hos stadens innevånare lika exotiska som svårbegripliga. Fascinerad men främmande inför akademiker, antikvariatshandlare och hemliga agenter dras berättaren djupt in i universitetsstadens liv när han möter den förbjudna kärleken i den vackra Clare Bayes lika attraktiva som melankoliskt undflyende gestalt. Under sin jakt på sällsynta böcker stöter berättaren på bortglömda original som John Gawsworth och Arthur Machen - men han anar också att en annan jakt, med betydligt högre insatser, pågår bakom lärdomssätets förströdda fasad, en aning som bekräftas när Clare Bayes om svartsjukans högst verkliga pris i form av våldsam död.

Med fina penseldrag målar den spanske romanförfattaren Javier Marías, som ofta jämförts med W.G. Sebald, ett oförglömligt porträtt av en dyster stad där alla är otrogna, alla är spioner, alla är besatta av minnets ritualer - eftersom alla bär på mörka hemligheter, fångade i samma våldsamma förflutna. Den essäistiska skärpan och förmågan att dröja vid ögonblicket tills det svartnar ner i det förgångna har Marías givetvis lärt av moderna mästare som Henry James, Proust och Nabokov - men inflytandet från 1700-talets humorister och vår tids hårdkokta underhållningsförfattare anas också. I en utdragen middagsscen firar Marías komiska ådra triumfer genom den skarpa blicken för hur vi röjer de svagheter och begär vi helst vill dölja. Men varken satiren eller samtidsspionaget kan dölja att Alla själar egentligen är en vemodig ballad om otillåten kärlek.

6 kommentarer:

 1. Den här destinationen är jag med på och har redan klarat av En dag.
  http://mimmimarie.blogspot.com/2011/11/en-dag-david-nicholls.html

  SvaraRadera
 2. Hann inte med som jag ville vid förra stoppet, men nu gör jag ett nytt försök. Jag har redan "En dag" hemma i bokhyllan, relativt nyköpt, så det blir den jag läser. De andra två böckerna låter onekligen väldigt spännande de också, så jag blir riktigt sugen på att läsa dem med. Men jag har lätt att ta mig vatten över huvudet, så jag börjar med att försöka läsa "En dag", så får vi se hur det går. Återkommer när jag läst boken. Tack för ett inspirerande inlägg och presentation av böckerna!

  SvaraRadera
 3. åh, La vie devant soi - min franska favoritroman!

  SvaraRadera
 4. Bra jobat mimmimarie :-)

  Tack, Jenny.

  Visst är den fin, mindthebook.

  SvaraRadera
 5. Blir det någon annan rolig utmaning nästa år? Synd att du la ner Norden Runt tycker jag!!

  SvaraRadera
 6. Det blir säkert något när jag får tillbaka lusten att planera/arrangera en utmaning.

  SvaraRadera