lördag 31 december 2011

Årets bästa mm

2011 års finaste läsupplevelse

Många kämpade om titeln årets bästa bok, ingen var dock bättre än Korparna av Tomas Bannerhed. Klas växer upp i ett fattigt Småland på 70-talet. Hans liv kretsar runt faderns tilltagande galenskap och traktens fågelliv. Det som är så unikt med Korparna är författarens underbara språk. Han berättar sin historia på en glasklar, poetisk prosa, han berättar om fåglarna och naturen så att läsaren hör fågelsången, känner dofterna från myren och förnimmer fågelvingarnas flaxande. Så vackert, så smärtsamt vackert.

2011 års mest upprörande SPOILERVARNING!

Många böcker upprörde mig under året då de skildrade obehagliga, ibland oerhört sorgliga händelser. Den bok som framför allt dock upprörde mig var Den stygga flickans rackartyg av Mario Vargas Llosa. Och här var det faktiskt inte bara handlingen, utan även författaren som upprörde mig. "Den stygga flickan" skildras endast genom mannens ögon, hennes porträtt är ensidigt och ganska ointressant. Den kärlek Ricardo hyser för flickan har inget med henne som en verklig person att göra, han har blivit besatt av sin föreställning om en spännande flicka han vill äga. Att läsare (och experter) identifierar sig med mannen och beskriver detta som en historia om olycklig kärlek övergår mitt förstånd. Att författaren på slutet stympar "den stygga flickan" på ett vedervärdigt sätt gjorde mig oerhört upprörd och rasande.


2011 års bästa Nobelpristagare

Jag undvek länge att läsa Elfriede Jelinek för jag trodde att hon var svår. Då hon erhöll Nobelpriset 2004 hade detta föregåtts av konflikter inom Akademien och vissa ansåg att det var skandal att hon fick priset. Egentligen borde ju detta gjort att jag kastade mig över författaren, men i stället blev jag lite försiktig. Som tur är plockade jag ändå till slut fram min fina Nobelklassiker Älskarinnorna och började läsa. Älskarinnorna handlar om två kvinnors eländiga livsöde. Båda kvinnorna lever i små inskränkta byar i ett samhälle som fullkomligt krossar kvinnor. Även männen far illa, de går under av sina arbeten. Textmässigt är Jelinek unik. Hon undviker versaler i början av meningarna och hon upprepar samma (eller liknande) meningar om och om igen - tills hon hamrat in budskapet hos läsaren. Tempot är frenetiskt och utan pauser. Kanske kan man säga att Jelinek är svår för att hon är annorlunda, men framför allt tycker jag att man ska säga att hon är genialisk.


2011 års överraskning

Under året tjatade alla människor om en norrman som skrev en självbiografi i mastodontformat. Jag beslutade mig naturligtvis genast för att inte läsa den här hypade författaren. Men till slut blev jag ändå så nyfiken att jag tänkte att jag ju kunde läsa bara den första delen. Inte visste jag då vad som skulle ske... Summa summarum sitter jag nu lika fast i Knausgårdsträsket som alla andra. Första boken läste jag på svenska, men nu har jag övergått till att läsa på norska. Och det gjorde texten ännu bättre! Just nu närmar jag mig slutet av del 2 (Karl Ove och Linda har fått en dotter) och del 3 fick jag lämpligt nog i julklapp.


2011 års rysligaste
Både herr och fru Fiktiviteter var övertygade om att jag skulle gilla vampyrer, åtminstone i John Ajvide Lindqvists tappning, om jag bara gav det hela en chans. För att inte framstå som enkelspårig lyssnade jag således till en författaruppläsning av Låt den rätte komma in. Och gissa om jag blev överraskad! Författaren skildrar en ung pojkes ensamhet och utsatthet på ett hjärtskärande sätt, mästerligt. Vissa scener är dock oträcka på gränsen till vad jag klarar av. Men sammantaget får jag lov att ge Fiktiviteterna rätt, det här var läsvärt. Faktiskt så bra att jag även läst och planerar att läsa mer av författaren. Kanske jag t o m läser en annan författare som skriver om vampyrer...


2011 års lyriker

Under året läste jag faktiskt andra lyriker än Fröding! Både Wisława Szymborska och Ko Un gav mersmak, men att årets lyriker inte är någon annan än Tomas Tranströmer kommer nog inte som någon överraskning. Jag har läst lite ur flera av hans diktsamlingar, hittills är min favorit debutsamlingen 17 dikter. Diktraderna "I dagens första timmar kan medvetandet omfatta världen som handen griper en solvarm sten" gör mig lycklig. Andra favoritdikter är Allegro och Romanska bågar. Att Tranströmer äntligen i år erhöll Nobelpriset var obeskrivligt glädjande.


2011 års läsutmaningar

Jag lyckades inte fullfölja någon av årets läsutmaningar! Inte ens mina egna. Jag läste i o f s en hel del tyskspråkig litteratur inför Bokmässan, men inte alls lika mycket som jag planerat. Boktolvan (inspirerad av Enligt O) borde varit enkel att klara av, men jag lyckades bara läsa åtta av de planerade tolv författarna. Även hjärtebarnet Jorden Runt 3 tråkade ut mig under årets sista månader, jag lyckades inte alls läsa de planerade böckerna. Detta borde lära mig att inte hitta på eller hoppa på några utmaningar nästa år...


2011 års bloggäventyr

Många roliga saker hände mig och bloggen under det gångna året. I januari var bloggen med i ett inlag i Kattis & Co, som handlade om bloggare. I februari var jag och några medbloggare på Bokmässans inspirationsträff, vi utsågs till Bokmässans bloggambassadörer och hade en hel del roliga uppdrag både innan och under själva mässan. Bland annat var vår uppgift att uppmärksamma Bokmässans Community, en plats för bokintresserade att samlas. Under våren blev bloggen med Facebooksida, det har varit mer positivt än väntat. Jag gillar det snabba utbytet av tankar som karaktäriserar Fejjan. Bloggen har även ett Twitterkonto, även om jag varit lite lat med att skriva där. I april hade GP en intressant artikel om bokbloggare, där undertecknad omnämndes så fint av Dorotea Bromberg att jag blev rosig om kinderna. Så blev det då äntligen september och dags för Bokmässan, som vanligt en helt underbar upplevelse. Mot slutet av året fick bloggen en gästbloggare, Tess på Pocketlover, hur fortsättningen ska se ut får vi se nästa år.


Löfte inför 2012

Jag brukar ju lova varje år att jag ska läsa och den traditionen följer jag även i år. Nästa år ska jag läsa! Jag ska läsa precis vad som faller mig in. Jag ska inte varken starta eller delta i en massa utmaningar, utan bara läsa det jag har lust med. Jag ska läsa hyllvärmare, recensionsböcker och nya köpeböcker på löpande band. Nåja, jag ska läsa en del planerad litteratur också eftersom jag faktiskt ska studera lite. Men mestadels ska jag lustläsa! Och känner jag mig själv rätt kommer jag att köpa fler böcker än jag läser, så att de olästa i bokhyllan blir än fler under nästkommande år.

GOTT NYTT ÅR!

4 kommentarer:

 1. Tack för en lysande genomgång av året som gått! Önskar dig ett fint kommande läsår, fyllt av spännande upplevelser! Gott Nytt År!

  SvaraRadera
 2. Jag fick Korparna i julklapp, det verkar ju lovande! :-)

  Gott Nytt År!

  SvaraRadera
 3. Då har du ngt fint att se fram emot Evalinn och tack detsamma!

  SvaraRadera