tisdag 5 oktober 2010

Nobelpris till Ngũgĩ wa Thiong'o

Om Ngũgĩ wa Thiong'o presenteras som årets Nobelpristagare på torsdag, kommer jag att reagera med ambivalens. Jag blir glad för att en afrikan får priset, men nedstämd över att jag inte har läst något av honom. När jag läser om Ngũgĩ wa Thiong'o blir jag nyfiken på att läsa hans romaner, vare sig han nu får det fina priset eller inte. Han verkar vara en afrikansk motsvarighet till min indonesiske favorit Pramoedya Ananta Toer och om berättelserna är lika bra som Toers kommer jag att uppskatta Ngũgĩ wa Thiong'o.

Ngũgĩ wa Thiong'o anses vara Kenyas störste författare. Han föddes 1938 och tillhör folkslaget kikuyu. Framträdande i Ngũgĩ wa Thiong'os romaner och pjäser är kritik mot orättvisor och politisk korruption. Ett centralt tema handlar om vad som händer med människor när de skiljs från sina förfäders land, vilket Ngũgĩ wa Thiong'o själv upplevt, i samband med att hans far förlorade sin mark till en vit farmare. För sin regimkritik har Ngũgĩ wa Thiong'o suttit fängslad och han lever sedan 1982 i exil.

Läs mer på Macondo om författaren och hans verk.

Jag såg nu på morgonen att Cormac McCarthy också börjat klättra på Ladbrokes lista. Av honom har jag läst den helt fantastiska post-apokalyptiska romanen Vägen. Men i Nobelprissammanhang tror jag nog mer på Ngũgĩ wa Thiong'o.

8 kommentarer:

 1. Men Ladbrokes brukar väl hemskt sällan ha rätt?

  SvaraRadera
 2. De har haft rätt de tre senaste gångerna...

  SvaraRadera
 3. Trevlig blogg! Verkar som att du läser många böcker! Ja, det är spännande dagar nu när det gäller Nobelpriset...

  Rätta länken till Macondo är http://www.macondo.nu/

  Hösthälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 4. Två själar-en tanke! Idag skriver du och jag om samma sak fast från varsitt håll! Du med full koll på Thiong'o, jag med noll koll :)
  Blir spännande att se vem som vinner...

  SvaraRadera
 5. Tack Tiger, har fixat länken.

  Hehe, jag har full koll för att jag googlade igår Calliope, hade tyvärr inte hört talas om denne afrikan tidigare.

  SvaraRadera
 6. Du har ju två dagar på dig att rätta till detta med att du inte läst något av honom :)

  SvaraRadera