fredag 22 oktober 2010

Kapitelpaket

Dottern börjar verkligen gilla kapitelböcker, men det är inte så lätt att hitta de som passar för lite yngre barn. Jag har dock rätt höga förhoppningar på innehållet i dagens fina bokpaket.


Vitnos det lilla russet av Marie Louise Rudolfsson är första boken i en serie om den lilla ponnyn. Självklart är det dags att börja köpa hästböcker till tösen.

Marias lilla åsna av Gunhild Sehlin hoppas jag kan bli en fin bok att läsa till jul och ett bra sätt att prata om den lilla familjen som begav sig till Betlehem.

Jag, mamma och Socka Musen av Anna Toss tycks innehålla massor av fantasifulla äventyr, den blir nog spännande att läsa.

Dagspöket av Wieslander och Tomas Wieslander beskrivs som mycket rolig för barn i alla åldrar. Det låter ju lovande.

Lillebror och Billan av Jujja och Tomas Wieslander innehåller korta kapitel och passar därför lite yngre barn som vill prova kapitelböcker. Dottern kommenterade genast att de brukade läsa om Lillebror på dagis och hon kunde berätta om flera episoder.

Håkan Bråkans skrattbok av Anders Jacobsson och Sören Olsson ska vi läsa när vi verkligen vill bli roade.

Tipsa gärna om fler kapitelböcker för barn i 5-6-årsåldern, tack!

6 kommentarer:

 1. Kapitelböcker som hon ska läsa själv eller som du ska läsa högt?

  Wow! Ett eget bibliotekshus!!! SÅ underbart! Jag tror jag flyttar in hos dig! ;)

  SvaraRadera
 2. Det är svårt att hitta rätt böcker när de ska byta "boknivå". Jag är lite i samma sits när det gäller min dotter 8 år. Hon är på väg från lättläst till "vanliga" böcker och det är också jättelurigt men kul förstås.

  Jag tycker att du gjort ett bra urplock på böcker. Vi började med Kråkeböckerna som har väldigt korta kapitel och sedan blev det mycket LasseMaja.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 3. Vitnos minns jag från när jag var liten, och Marias lilla åsna läste vi under advent i min klass när jag gick i ettan (åh, det känns nostalgiskt att tänka på det nu; vi hade även en lärare som spelade tramporgel, och då och då stod vi faktiskt runt henne och sjöng Din klara sol. Och just under advent var det så klart Bereden väg för Herran vi sjöng).

  Vi har också börjat läsa kapitelböcker, och även om det mest varit Astrid Lindgren (och de läser ni ju redan tror jag mig veta), som Bullerbyn, Emil och Lotta på Bråkmakargatan, så håller vi just nu på att testa Teskedsgumman (ja, jag konstaterar att jag tycker de är rätt tråkiga, men dottern är överförtjust), och flera böcker av Gunnel Linde, t ex Mamm- och pappsagor eller Löjliga familjerna. (Vita stenen känns som något som kommer lite senare). Jag skulle kolla in barnhyllorna på antikvariaten, eller kanske via Bokbörsen. Sagosamlingar är ju också en hit – Bland tomtar och troll, och allt vad de heter. Där kan man ju också fynda mycket second hand.

  Muminböckerna också, förresten.

  SvaraRadera
 4. Marias lilla åsna och Åsnan och barnet (tror jag den andra heter) höglästes i skolan till advent. Jag minns den där mysiga stunden under morgonlektionen där vi satt med tända ljus på bänkarna

  SvaraRadera
 5. jag kan rekommendera böckerna om Akimbo av Alexander McCall Smith. De utspelar sig i Afrika och har djur och natur och ett äventyr i centrum. Älskade av många elever och härliga för högläsning.

  SvaraRadera
 6. Tack för tipsen - och delade minnen. Ni är alla välkomna att bo i bibliotekshuset när det blir färdigt :-)

  SvaraRadera