onsdag 20 oktober 2010

Hälsans diktatur

När jag gick på gymnasiet skrev jag en uppsats med titeln En grund själ i en sund kropp, där jag kritiserade utseendefixering och ensidig strävan efter fysisk hälsa. Om jag hade haft extraordinär förmåga att skriva kanske min uppsats kunnat utmynna i en fantastisk dystopi, i likhet med Juli Zehs Corpus Delicti. Men, tyvärr är jag inte någon extraordinär skribent, jag får nöja mig med att vara en suverän läsare :-) Och nöjd, det blir jag när jag läser just Corpus Delicti, en framtidsskildring som gestaltar hur livet, eller rättare sagt existensen, ser ut i en värld som är en hälsodiktatur. Sjukdomar är utrotade, men så är även människans fria val av kärlekspartner och livsstil. Jag är hittills (halvvägs) mycket imponerad av författarens förmåga att med små medel skapa rappa dialoger och en värld som består av övervakning och kampen för att få vara sjuk.

10 kommentarer:

 1. Den enda bok jag köpte på årets bokmässa! Föll pladask för "Fritt fall" och har väntat på den nya. Såg du henne i "Babel"? /JanB

  SvaraRadera
 2. Missade Babel, ska kolla SVT Play, tack för tipset.

  SvaraRadera
 3. Haha, jag gillar uppsatsens titel.

  SvaraRadera
 4. Jag har preciiiiiiis hört henne på Babel (sitter fortfarande och kollar på slutet av programmet), och vill verkligen läsa den här boken också. Låter bra att du gillar så här långt!

  SvaraRadera
 5. har den hemma i läshögen och är mycket nyfiken. Dystopier FTW!

  SvaraRadera
 6. Jag är väldigt nyfiken på den här dystopin! Funderar på att köpa den för jag har inte tålamod att vänta på biblioteksinköp + långa köer... Det ska bli spännande att läsa dina tankar om boken så småningom!

  SvaraRadera
 7. Ska titta på Babel idag, ville läsa ut boken först. Och ja, den är bra!

  SvaraRadera
 8. Kan inte undanhålla er detta:
  http://janivarberg.blogspot.com/2010/10/juli-zeh-corpus-delicti-weyler-2010-247.html
  PS Lyran: You'veGotMail/JanB

  SvaraRadera
 9. Jag känner ett väldigt dystopisug just nu så den hamnar på önskelistan.

  SvaraRadera
 10. Den är jag också så sugen på.

  SvaraRadera