torsdag 14 oktober 2010

Bokgreografi - Spanien

Mer Bokgeografi från Enligt O. Denna vecka vill O att vi besvara följande frågor/uppmaningar:

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Spanien eller är skriven av en författare med anknytning dit.
I inledningen till mitt exemplar av Pascal Duartes familj av Camilo José Cela beskrivs romanen som en "fasans bok". Romanen handlar om en man som, inför sin egen avrättning, skriver ner berättelsen om sitt liv. Camilo José Cela erhöll Nobelpriset år 1989 med motiveringen: ”för en rik och intensiv prosakonst, som med återhållen medkänsla gestaltar en utmanande vision av människans utsatthet”. Det är länge sedan jag läste berättelsen om Pascal Duarte, jag kommer dock ihåg att jag tyckte att romanen var något utöver det vanliga.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Spanien. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón handlar om en pojke som blir uppslukad av en bok. Romanen är spännande, men handlingen är tämligen förutsägbar, karaktärerna platta och språket alltför prunkande.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Spanien, som du inte läst, men är nyfiken på.
Alla själar av Javier Marías sägs vara en vemodig ballad om otillåten kärlek, som utspelar sig i en litterär miljö. Jag har läst flera mycket positiva kommentarer om denna roman och har satt upp den på min önskelista.

4 kommentarer:

 1. "Alla själar" - mycket mer än otillåten kärlek! Kolla här:
  http://janivarberg.blogspot.com/search/label/Mar%C3%ADas
  säger en av dina beundrare!

  SvaraRadera
 2. Tack Jan :-) Efter läsningen av dina tankar förstår jag att jag verkligen måste köpa denna bok!

  SvaraRadera
 3. Vindens skugga var väldigt nära att få åka med på semester, men fick stanna hemma då andra böcker skrek högre igen. Kanske borde lyssnat lite annorlunda?!

  SvaraRadera
 4. Nja, Vindens skugga kan jag ju inte rekommendera. Fast de flesta tycks gilla den, jag är ju ibland väldigt petig...

  SvaraRadera