måndag 25 oktober 2010

Bokgeografi - Japan

Mer Bokgeografi från Enligt O. Denna vecka vill O att vi besvara följande frågor/uppmaningar:

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Japan eller är skriven av en författare med anknytning dit.
När Fågel får det hemska beskedet att hans nyfödde son har hjärnbråck blir han lamslagen och, enligt gamla mönster, söker han fly verkligheten på olika sätt. Han börjar dricka och han tar upp kontakten med en gammal flickvän. Mardrömmen av Kenzaburo Oe har en febrig, desperat karaktär, som gör läsaren uppskakad och upprörd. Romanen innehåller ett fantastiskt porträtt av en rädd människa.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Japan. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
Kuauo Ishiguro föddes i Nagasaki och flyttade som barn till England. Jag har en av hans böcker i bokyllan, Never let me go, den är tyvärr ännu oläst. Inte heller Återstoden av dagen har jag läst, men jag har sett den underbara filmatiseringen vid ett par tillfällen. Ishiguro är en författare jag ser fram emot att läsa.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Japan, som du inte läst, men är nyfiken på.
Haruki Murakami är en annan japan jag är nyfiken på. Hans - på många sätt - största romaner är Kafka på stranden och Fågeln som vrider upp världen. Jag är dock lite tveksam till böcker i tegelstensformat och har valt att i stället införskaffa Norwegian wood. Målsättningen är att läsa den under nästa år.

2 kommentarer: