tisdag 20 oktober 2009

Serieläsning

Nu ska jag vidga mina vyer igen. Jag läste ju min första serieroman Persepolis nyligen och blev positivt överraskad. Nu ska jag snart läsa På spaning efter den tid som flytt (vilket galet projekt, Proust i serieformat!) och Husfrid. (Beskrivningarna nedan är lånade av förlagen).

På spaning efter den tid som flytt 1. Combray av Stéphane Heuet (originaltext av Marcel Proust) utgiven av Agerings bokförlag, 2009.

Ett av den moderna prosans portalverk har blivit grafisk roman. Genom den berömda scenen med madeleinekakan får vi följa berättaren tillbaka i minnet till barndomens Combray och det stora familjehuset. Han återupplever sänggåendets ångest, han återser borgarklassens märkliga uppförandekoder och färgstarka persongalleri.


Husfrid av Alison Bechdel, utgiven av Ordfront Förlag 2009.

Den kylige och krävande familjefadern Bruce Bechdel var engelsklärare och begravningsentreprenör i familjens hemby. Först under collegetiden upptäckte Alison, som nyligen själv kommit ut som lesbisk, att hennes far var homosexuell. Bara månader efter hennes upptäckt avled fadern och efterlämnade i sitt arv ett familjemysterium för sin dotter att lösa. I den här kritikerrosade grafiska memoaren kartlägger författaren sin sköra relation till sin bortgångne far.


6 kommentarer:

 1. Haha, På spaning efter den tid som flytt. Fantastiskt! :) Jag har ju inte läst originalsviten ännu, men det hindrar mig inte från att vara dundersugen på den i grafisk form. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 2. På spaning... är det bästa jag läst någonsin. Läste inte skönlitteratur på flera år efter att jag hade läst den, inget dög! Som serie? Hm, det skall bli intressant att se din recension av den! :0)

  SvaraRadera
 3. Husfrid, den är jag jättenyfiken på efter flera bokbloggares hyllningar. På spaning verkar ju också kul. :)

  SvaraRadera
 4. Jag har inte ens haft en tanke att jag skulle kunna ta mig genom "På spaning" så det kändes som ett kul sätt att ändå smaka lite.

  Husfrid verkar vara riktigt omtyckt!

  SvaraRadera
 5. Jag har nyligen läst På spaning... och skrivit om den i min blogg. Jag tycker att det var rätt kul att se att någon ens hade kommit på idén att göra serie av Proust!

  SvaraRadera
 6. Jag ska kolla vad du tyckte när jag bildat mig en egen uppfattning :-)

  SvaraRadera