måndag 26 maj 2008

Månadssummering - Mars

Eftersom det tog lite tid att få min blogg färdig (från det att jag bestämt mig för att läsa lite mer organiserat) kommer här en summering av de böcker jag läste under mars. Jag beskriver böckerna lite kortfattat och återkommer senare till de jag vill skriva lite mer om.


Mannen utan öde av Imre Kertész

Det här är berättelsen om en ung pojkes väg till 2:a världskrigets koncentrationsläger och om hans vistelse där. Författaren håller läsaren i ett järngrepp genom att konsekvent avstå från känslomässiga utsvävningar och genom att mycket detaljerat beskriva hur upplevelserna i ett koncentrationsläger blir en sorts vardag. Mästerligt!


Molnfri bombnatt av Vibeke Olsson

Hedvig växer upp som tysk medborgare vid tiden för andra världskriget. Hennes berättelse handlar om önskan att känna tillhörighet. Romanen skildrar på ett nyanserat sätt svårigheten att skapa en identitet då man befinner sig i en konfliktfylld situation. En engagerande historia om människans behov av delaktighet.


Ninas resa av Lena Einhorn

Detta är en gripande överlevnadsberättelse som skildrar svårigheten att föreställa sig mänsklig ondska tills man konfronteras med den. Boken bygger på intervjuer med Nina, vilka vävs in handlingen. Ninas resa är en mycket angelägen och engagerande bok, men den skulle vunnit på en annan berättarteknik.


Tre män i en båt av Jerome K. Jerome

Bokens berättare har förläst sig på läkarböcker och är en hypokondriker av rang. Tillsammans med sina vänner beslutar han att en båttur på Themsen nog skulle göra susen. Men ingenting blir riktigt som de planerat... Underfundig brittisk humor och mängder av dråpliga situationer bjuder den här lilla pärlan på, det är en klassiker väl värd att läsa.


Den gamle och havet av Ernest Hemingway

Kan en bok om en gammal gubbe och en fisk verkligen vara bra? Detta betvivlade jag innan jag började läsa denna underbara lilla roman om en fattig fiskare och hans drömmar. Men, detta är storslagen, tidlös, dramatisk berättelse om människans vilja att överleva. Stramt, återhållsamt språk, fyllt med ömhet.


Döttrarnas rike av Yang Erche Namu

I avlägsna trakter i södra Kina bor Mosofolket i ett samhälle som styrs av kvinnor. Här växer Yang Erche Namu upp. Hennes liv kommer dock inte följa de uråldriga traditionerna... Döttrarnas rike är en fascinerande berättelse om ett annat samhälle och om de universella konflikter och kärleken som präglar relationen mellan mödrar och döttrar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar