fredag 23 maj 2008

Lästa Nobelpristagare

Nåväl, åter till Nobelpristagarna. När jag började intressera mig för de här prisade författarna, upptäckte jag att det var sorgligt få jag hört talas om. Och än färre jag läst något av. Här är en (kort) lista över de författare jag läst. Möjligen har jag läst några till under gymnasieåren, men då har de inte lämnat några varaktiga spår i mitt minne.

Selma Lagerlöf (Herr Arnes penningar, Gösta Berlings saga, Kejsaren av Portugallien)

Sigrid Undset (Kristin Lavransdotter)

Pär Lagerkvist (Barabbas, Gäst hos verkligheten)

Ernest Hemingway (A farewell to arms)

John Steinbeck (Öster om Eden)

Harry Martinson (Aniara)

William Golding (Flugornas herre)

Camilo José Cela (Pascal Duartes familj)

Av alla pristagarna är det Selma Lagerlöf jag bäst känner till. Som Värmlänning uppskattar jag hennes miljöskildringar och jag tycker mycket om hennes blandning av romantik, övernaturliga väsen och sunt bondförnuft.

Pär Lagerkvists Barabbas läste jag under gymnasieåren och dess frågeställningar kring skuld, offer och kärlek gör den till en fängslande, tankeväckande skildring.

Flugornas herre av William Golding har jag både läst och sett filmatiserad. Det är en skrämmande studie av mänskligt beteende i extrema situationer. Fernissan är tunn....

Aniara av Harry Martinson minns jag med fasa. Jag fick som extrauppgift att recensera denna i gymnasiet och jag begrep inte ett dugg vad den handlade om... Vi får väl se om jag gör det vi ett nytt försök.

Även Hemingways A farewell to arms var ett skolprojekt av det mindre lyckade slaget. Denna bok skulle läsas på engelska och alla ord man inte förstod skulle slås upp. All handling gick förlorad och det tog mig flera år att därefter lära mig att läsa på engelska. Dessutom tog det mig 25 år innan jag närmade min Hemingway igen.

De övriga författarna har lämnat mindre bestående men och jag återkommer till dem senare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar