måndag 14 oktober 2019

Utmaning: Authors & Characters - Tomas


Utmaning Authors & Characters: Tomas

Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.

Det finns många författande Tomas man kan välja bland, men en jag älskar mer än de andra - Tomas Tranströmer. Jag minns ännu den enorma glädjen över att han tilldelades Nobelpriset 2011 och det var till Tranströmer jag gick för att läsa när min mor gått bort.

Närvaro av Gud.
I fågelsångens tunnel
öppnas en låst port.

Lyssna när författaren läser sin dikt Gläntan och notera likheten med vid-behovrummet i Harry Potter.Thomasine är en av de tre huvudpersonerna i Elin Olofssons senaste roman Herravälde. Handlingen utspelar sig 1921 och frågor om kvinnornas rösträtt, förmåga att tänka och möjlighet att klara sig utan en man är mer aktuella än någonsin. I en fängslande berättelse gestaltas frågor om kön, klass och makt och de tre kvinnornas livsöden engagerar, berör och upprör. Herravälde är en riktig bladvändare som jag varmt rekommenderar.


6 kommentarer:

 1. Läste bara din rubrik innan jag skrev mitt inlägg, tydligen valde jag samma författarnamn, men vad gör väl det? Tål att nämnas flera gånger! ;)
  Herravälde blir jag nyfiken på, inte läst något av Elin Olofsson.
  Tomas och Thomas: https://ibokhyllan.blogspot.com/2019/10/utmaning-authors-characters-tomas.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tranströmer är ju helt enkelt en i sitt slag <3 Herravälde är riktigt bra!

   Radera
 2. Tomas Tranströmer är storslagen. har läst en annan roman av Elin Olofsson. här kommer mina Tomas: https://mrscalloway.blogspot.com/2019/10/utmaning-authors-characters-tomas.html

  SvaraRadera
 3. Tranströmer är så oväntat tillgänglig. Jag, som inte är nog fan av poesi, kan verkligen uppskatta en hel del av hans dikter. Fint att man kan känna så inför en nobelpristagare.

  SvaraRadera