söndag 22 oktober 2017

En trogen kvinna

I första delen av "Imperiets barn", En engelsk gentleman, får läsaren lära känna Sir Edward Feathers eller Gamle Filth (Failed In London, Try Hong Kong) som han kallas, en pensionerad jurist som lever ensam i ett stort hus i Dorset. På ålderns höst kommer barndomen tillbaka till Sir Edward och läsaren får ta del av en mycket sorglig berättelse om ett barn som skickats över halva jordklotet för att tas hand om av främlingar. En engelsk gentleman är en helt underbar, lågmäld berättelse som berör just genom sin återhållsamhet.

I den andra delen av Jane Gardams trilogi är det Sir Edwards hustru Betty som står i centrum. Hon växte upp i Kina, förlorade tidigt sina föräldrar och satt i japanskt fångläger under kriget. När hon gifter sig med Sir Edward lovar hon honom att aldrig lämna honom, ett löfte hon håller under hela livet, om än med viss svårighet. Redan under förlovningstiden händer något som vänder upp och ner på Bettys känsloliv.

Stillsamt, återhållsamt och osentimentalt skildrar författaren Bettys liv, ett liv som på ytan verkar stabilt, men där det under ytan pyr intensiva känslor som hotar att välta omkull allt. Trilogin om "Imperiets barn" är så brittisk man kan föreställa sig. Det som utåt syns är bara en bråkdel av verkligheten, vare sig det rör sig om de enskilda individernas känsloliv eller om ett imperiums uppgång och fall.

Den tredje delen i trilogin, De sista vännerna,  kommer ut i november och  skildrar Sir Edwards konkurrent Terry Veneerings liv och inblandning i paret Feathers äktenskap. Jag ser mycket fram emot att läsa den.

EN TROGEN KVINNA
Författare: Jane Gardam
Översättare: Annika Hultman Löfvendahl /Jan Hultman
Förlag: Weyler (2017)
Serie: Imperiets barn 2
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Mrs Calloway 

1 kommentar: