söndag 4 september 2016

Sagoserie med psykologiska teman: När Mamma Groda skulle på kalas

Ända sedan jag läste till psykolog för mer än 20 år sedan har jag varit intresserad av hur man kan använda sagor och berättelser i terapeutiskt arbete med barn. Jag läste då en bok om några kollegor som specialskrev individuella sagor för barn på sjukhus. Men själv har jag aldrig lyckats få ner något på pränt, så jag har fått lov att använda mig att den sagoskatt som redan finns. Jag har läst om Örjan den höjdrädda örnen och Pricken för många barn. Men nu har det äntligen kommit precis det jag önskat mig; en bokserie som både ger lustfyllda läsupplevelser och material att använda i samtal i barnen. Fantastiskt! Efterlängtat!

Sagoserien om Grynet och Mamma Groda innehåller olika psykologiska teman och för varje tema finns/kommer att finnas en sagobok och en handledning till den vuxne. Olika teman är rädsla, separationer, sjukdomar, dödsfall m m. Böckerna passar för barn mellan 5 och 10 år och kan läsas både individuellt och i grupp.

Grynet är en liten blå-turkos hund som i När Mamma Groda skulle på kalas blir rädd att något ska hända hennes bästa vän. Så rädd att hon till slut får ont i magen, slutar göra roliga saker och håller sig hemma, inomhus. Mamma Groda upptäcker att något är fel och tar med sig Grynet till det Magiskt Talande Trädet, där Grynet (och Mamma Groda) får lära sig hur man kan hantera rädsla, hur man ska försöka få koll på tankar och känslor så att man inte låter sig styras av orealistiska, negativa tankar.

På ett härligt fantasifullt sätt väver författaren och psykologen Maria Dellenmark Blom ihop en spännande berättelse med klassisk KBT-teknik, som lockar både barn och vuxna att utforska sina tankar och känslor. Jag kommer definitivt att använda mig av materialet i arbete med enskilda barn, men jag hoppas dessutom få möjlighet att läsa boken och arbeta med barns tankar och känslor på klassnivå. Jag tycker att det här materialet passar perfekt som ingång till samtal i barngrupper, där deras röster ges utrymme.

Till varje sagobok finns även ett kompendium i två versioner; ett för behandlare och ett för föräldrar. Kompendierna kan läsas fristående, de beskriver på ett lättförståeligt sätt barns utveckling och de psykiska mekanismer som ligger bakom olika svårigheter. Kompendierna syftar till att öka förståelsen för det psykiska tema sagan behandlar. Här kan ni läsa mer om hur materialet kan användas.

Sammantaget ser jag mycket positivt på det här sagoprojektet. Alla som läser den här bloggen vet redan hur viktigt det är att läsa tillsammans med barn för att stödja både deras kognitiva och emotionella utveckling. Nu kommer det äntligen böcker som väver samman psykologisk kunskap om barn med lockande, spännande berättelser. De här böckerna borde finns på alla förskolor och skolor. Jag ser fram emot att använda mig av materialet både på jobbet och hemma.
NÄR MAMMA GRODA SKULLE PÅ KALAS
Författare: Maria Dellenmark Blom
Illustratör: Charlotte Liljesand
Förlag: Vulkan (2016)
Serie: Grynet och hennes vänner (del 1)
Köp: Adlibris, Bokus

2 kommentarer:

  1. Det låter som en väldigt bra bok. Det jag först tänkte på var alla barn som lever i dysfunktionella familjer med kanske alkoholiserade föräldrar eller föräldrar med psykiska problem, där barnen känner en rädsla för att lämna hemmet och sova borta eftersom det då inte finns någon som kan hålla koll på att ingenting hemskt händer, en roll som jag antar barn i sådana familjer ofta tar på sig, och som jag sett i min närhet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är inte alls ovanligt att ett barns symtom, som t ex skolfobi, egentligen handlar om problem i familjen. Viktigt för alla att tänka på!

      Radera